Lakei

Dít zijn de werkzaamheden van de lakei van koning Willem-Alexander

Als lakei heb je niet zomaar een baan. Je werkt iedere dag weer met de koning en koningin van Nederland. Dit zijn de werkzaamheden van een lakei. 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben het iedere dag weer druk. De dienst van het koninklijk huis ondersteunt de koning en zijn familie iedere dag bij hun functies en werkzaamheden. Lakeien zijn daar ook een groot onderdeel van. 

Grote verantwoordelijkheid

Als lakei ben je verantwoordelijk voor de gastvrijheid binnen de paleizen. Zo kunnen ze op recepties, ontvangsten en diners worden ingezet om hapjes en drankjes te serveren. Dat niet alleen. Ook kunnen ze ingezet worden bij afdelingen als: de zilverkamer, linnenkamer, wijnkelder, garderobe of als portier. 

Lees ook: Lakeien van Spaanse koning staken

Mooi kostuum

Als lakei mag je altijd in een chic kostuum rondlopen. Dit kostuum heeft een Victoriaanse stijl en wordt ook wel een livrei genoemd. Denk hierbij aan een outfit met een lange jas met gouden details, een crèmekleurige kniebroek en een maillot. Met zo’n outfit ben je het visitekaartje van het paleis. 

Lees ook: Lakei bezorgt koning blauw oog

Koninklijke huishouding

Niet alleen kan je als lakei worden ingezet bij evenementen zoals staatsbanketten, lunches en andere diners. Ook ben je verantwoordelijk voor de koninklijke huishouding in de woon- en werkverblijven van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Hierbij hoort ook het zetten van koffie voor de koning of koningin bij. 

20180424 Koninklijke Familie Bij Corps Diplomatique Diner 2018
Deel van een outfit van een lakei

Lees ook: Dit wist je nog niet: opvallende regels van een staatsbanket

Hoge eisen als lakei

Je kan niet zomaar een lakei worden voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Je moet hiervoor minimaal een mbo werk- en denkniveau hebben en ervaring met gastvrijheid en kennis van serveer- en bedieningstechnieken hebben. Ook moet je erg discreet zijn. Je mag nooit vertellen wat je meemaakt binnen de muren van het paleis. Je zal dan ook een geheimhoudingsplicht moeten tekenen. Benieuwd wat een lakei als salaris heeft? Per maand krijgt een lakei maximaal €3000 op basis van een 36 urige werkweek. 

Tip van de redactie

Deze glazen kroon theelichthouder straalt landelijke romantiek uit. Kaarslicht tovert er een warme gloed in. Perfect te combineren met andere theelichthouders voor een sfeervol geheel. Voor meer informatie klik op onderstaande button. 

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD ANP

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl