Queen Juliana's Birthday

Prinses Juliana alweer 20 jaar overleden

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg, Prinses van Lippe-Biesterfeld stierf een half jaar vóór Bernhard op 20 maart 2004 op 94-jarige leeftijd.

Het is alweer twintig jaar geleden dat prinses Juliana overleed. Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg, Prinses van Lippe-Biesterfeld stierf een half jaar vóór Bernhard op 20 maart 2004 op 94-jarige leeftijd.

Koningin van Nederland

Wie was prinses Juliana precies en wanneer was zij koningin? Wij van Royalty staat stil bij het leven van de monarch.
Prinses Juliana, prinses Jula voor intimi, was de koningin van Nederland van 1948 tot haar aftreden in 1980. Ze werd geboren op 30 april 1909 in Den Haag als dochter van koningin Wilhelmina der Nederlanden en prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Op 6 september 1948 volgde ze haar moeder op als koningin der Nederlanden na de troonsafstand van koningin Wilhelmina.

Juliana

Prins Bernhard

Tijdens haar regeringstijd was Nederland betrokken bij belangrijke gebeurtenissen, waaronder de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie van Nederlands-Indië, dat later Indonesië werd. Ze trouwde met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld in 1937 en kreeg vier dochters, waaronder prinses Beatrix, die later koningin van Nederland werd.

Lees ook: In beeld: de mooiste foto’s van Juliana

Koningin Juliana (rechts) en kroonprinses Beatrix van Nederland zwaaien vanaf het balkon van Paleis Lange Voorhout na de opening van het Nederlandse parlement op 20 september 1978. (Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Koningin Juliana (rechts) en kroonprinses Beatrix van Nederland zwaaien vanaf het balkon van Paleis Lange Voorhout na de opening van het Nederlandse parlement op 20 september 1978. (Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Prinses Juliana was geliefd

Prinses Juliana stond bekend om haar eenvoud, toegankelijkheid en haar inzet voor liefdadigheidswerk. Ze was geliefd bij het Nederlandse volk vanwege haar warme persoonlijkheid en betrokkenheid bij sociale kwesties. Zij stond verder bekend als een nuchtere vrouw met het vermogen om zichzelf niet boven anderen te plaatsen. Na haar aftreden in 1980 bleef ze een actieve rol spelen in maatschappelijke activiteiten tot aan haar overlijden op 20 maart 2004.

Lees ook: Prachtige foto van prinses Juliana in de sneeuw

Tip van de redactie

In Portret van prinses Beatrix herontdekken we een jonge Beatrix door de scherpe pen van Hella S. Haasse. Een intrigerende blik op de prinses vóór de kroon, waar spanning en publiciteit samenkomen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES