Juliana Hapt Haring Hollandse Nieuwe

4 leuke weetjes over Juliana

Juliana werd geboren in 1909 en overleed in 2004. Ze kreeg samen met Bernhard 4 dochters. En was koningin van maar liefst 1948 tot 1980. Benieuwd naar een paar leuke weetjes over deze vorstin?

De moeder van Beatrix, Irene, Margriet en Marijke (later: Christina, 1947-2019) was zelf een kind van Wilhelmina en haar Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, een Duitse hertog.

We hebben een paar leuke weetjes over Juliana voor je op een rijtje gezet!

Wilhelmina zocht lange tijd naar een geschikte huwelijkskandidaat voor Juliana. Ze was haar enige kind en daarmee automatisch troonopvolger. Ze nam Juliana onder andere mee naar bals in Londen om geschikte adelleden te ontmoeten. Uiteindelijk werd een ‘ontmoeting’ met Bernhard op touw gezet. En de rest is geschiedenis.

In ‘haar tijd’ mocht Juliana nog niet officieel examen doen van haar studie Rechten. Toch werden er enkele mondelinge examens afgenomen en ontving ze een eredoctoraat, ter afsluiting van haar studie.

Toen Juliana 18 werd, kreeg zij voor het eerst een toelage van de Staat en die bedroeg: 200.000 gulden.

De vorstin hield van lekker eten. Naar verluidt was ze een echte zoetekauw. Op werkbezoek at ze zonder twijfel het aangeboden gebakje op. En ze schijnt ook van een glaasje sherry op z’n tijd te hebben genoten.

Juliana met jongste dochter Marijke, in de jaren 90.

Juliana Met Marijke

LEES OOK:

5 mooie foto’s van prinses Charlotte

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Beeld: ANP, Koninghuis / RVD