Christina En Juliana

In beeld: de mooiste foto’s van Juliana

De voormalig koningin – en moeder van Beatrix – overleed in 2004. Ze was koningin van ons land tussen 1948 en 1980. We brengen de eigengereide, sympathieke Juliana nog eens uitgebreid in beeld voor je.

Juliana kreeg – samen met Bernhard – 4 dochters: Beatrix (1938), Irene (1939), Margriet (1943) en Christina (geboortenaam Marijke, 1947-2019). Ze kwam zelf op Paleis Noordeinde, in Den Haag, ter wereld. Haar volledige naam is Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina. Geboren uit het huwelijk tussen koningin Wilhelmina en Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, een Duitser én haar achterneef.

Leuk detail is dat Wilhelmina haar dochter vaak ‘junior’ noemde. En ook ‘Jula’ werd vaak gehoord.

‘Mensen-mens’

Juliana was een echt ‘mensen-mens’. Haar moeder wilde haar een minder afgeschermde jeugd geven dan zij zelf had gehad. Juliana was wat vrijer, zeker voor die tijd. Als jonge tiener richtte Juliana een eigen toneelvereniging(etje) op, met vriendinnen. De naam van de vereniging werd gevormd door de eerste letter van de achternamen van alle leden.

Leiden

Juliana wilde na de middelbare school zelf graag studeren, wederom iets dat niet heel gewoon was in die tijd. Onder meer aan de Rijksuniversiteit Leiden volgde zij een voor haar aangepast studieprogramma.

Kijk je mee naar Juliana door de jaren heen?

Een foto uit haar geboortejaar, 1909. Wie goed kijkt, spot hier al haar kenmerkende lachje.

Juliana 1909

Met moeder Wilhelmina, waarschijnlijk in 1914 – waar ze dus een kleuter was.

Queen Wilhelmina Juliana

Hier zien we haar in het met zorg samengestelde schoolklasje waarin ze les kreeg (er werd een groep samengesteld met dochters uit zorgvuldig geselecteerde families). Kijk ook eens naar de – voor die tijd kenmerkende – grote strikken die de meiden in hun haar dragen.

Juliana Op School

Een sprongetje vooruit. In 1936 kondigen Juliana en Bernhard hun verloving aan. De twee ontmoetten elkaar in de sneeuw, in februari van datzelfde jaar. Een ontmoeting die waarschijnlijk niet geheel toevallig was, aangezien moeder Wilhelmina al even op zoek was naar een geschikte huwelijkskandidaat voor haar dochter en Bernhard wel een prima man vond.

Juliana En Bernhard Verloving

Wat een zoet kindje en een trotse moeder: Juliana met de kleine Beatrix, in 1938. Dit kiekje werd door prins Bernhard gemaakt.

Juliana Met Baby Beatrix 1938

En op deze fantastische foto zien we de vorstin met al haar dochters. Een geweldig (terug)kijkje naar de mode van die tijd ook, inclusief witte sokjes in sandalen.

Juliana Met Alle Dochters
Juliana Vakantie

We zijn in de jaren 70 beland. We zien oudste dochter Beatrix een onderonsje beleven met haar moeder. Waar zouden ze het over hebben gehad? Prins Claus staat ook nog nét in beeld.

Juliana En Beatrix En Claus

Nog een kleurenfoto. En nog een dochter. Marijke liet zich vanaf 1963 Christina noemen. Haar geboortenaam was Maria Christina, roepnaam Marijke, maar ze vond haar tweede naam beter bij zich passen.

Juliana Met Marijke

En een latere foto, zij en Bernhard op hoogbejaarde leeftijd. Juliana overleed in maart van 2004, Bernhard in december datzelfde jaar.

Juliana En Bernhard
Juliana
KLIK HIER

#Royaltynl