Wilhelmina En Juliana

Heeft Wilhelmina een abortus gehad?

Een hoogleraar denkt van wel, en kan ook uitleggen waarom ze tot die conclusie kwam, met wat lijkt op bewijs.

Een paar jaar voor de geboorte van Juliana heeft koningin Wilhelmina hoogstwaarschijnlijk een abortus gehad. Tot die conclusie komt hoogleraar Trudy Dehue na onderzoek. ‘De monarchie hing aan zijden draadje.’

Tyfus

Het leven van de koningin liep gevaar als gevolg van een tyfusinfectie. Besloten werd tot een ingreep, die na 4 maanden een einde maakte aan haar zwangerschap. Mensen wisten dat Wilhelmina zwanger was. Het paleis deed in die tijd voorkomen alsof het ging om een spontane miskraam.

Volgens Dehue, emeritus hoogleraar theorie en geschiedenis van de psychologie, ging het dus anders. Ze ontdekte dat overzeese kranten als het Soerabaijasch Handelsblad berichtten over een ‘abortus provocatus’ die het leven van de koningin had gered.

De kranten noemden daarbij een telegram dat Wilhelmina’s echtgenoot prins Hendrik naar zijn familie in Duitsland had gestuurd. In een telegram van persbureau Reuters staat dat de pijnkreten van de koningin tot ver buiten het paleis hoorbaar waren. Dat strookt niet met een spontane miskraam, claimt Dehue.

Koorts

‘De toestand der Koningin is bevredigend. De operatie aan H. M. verricht, was het gevolg van de noodzakelijkheid, door professor Kouwer ingezien, van een abortus provocatus. Prins Hendrik seinde Maandag naar Schwerin dat de ontijdige bevalling goed was afgeloopen. Er is geen koorts’, schreef het Soerabaijasch Handelsblad op 7 mei.

Mocht het mis zijn gegaan en Wilhelmina overleed, dan zou een Duitse neef  op de Nederlandse troon terecht zijn gekomen.

Wilhelmina was van 1890 tot 1948 koningin en trouwde in 1901 met haar achterneef Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Uit dit huwelijk werd één dochter geboren: Juliana, de grootmoeder van koning Willem-Alexander. Wilhelmina overleed in 1962.

Juliana
KLIK HIER

RTL Nieuws/Delpher

#Royalty