Lidmaatschapskaart Bernard

Koningshuis geeft nazi-lidmaatschapskaart prins Bernhard terug aan Duitsland

De Nederlandse koninklijke familie heeft de NSDAP-lidmaatschapskaart van prins Bernhard overgedragen aan Duitsland.

Vorig jaar oktober zorgde de ontdekking van de NSDAP-lidmaatschapskaart in het privéarchief van prins Bernard voor veel ophef. Sindsdien stond het vast dat hij lid was van de nazipartij. Hij zou niet alleen steekpenningen hebben aanvaard, ook zou hij belangrijke informatie over zijn vrouw, koningin Juliana, naar journalisten hebben uitgelekt. 

Prins Bernard ontkende lid te zijn 

Er waren al langer vermoedens dat prins Bernard lid was geweest van de NSDAP van Adolf Hitler. De prins zelf ontkende altijd lid te zijn geweest, ook toen er in 1996 een kopie van zijn lidmaatschapskaart werd gevonden. Toen er in oktober 2023 de originele lidmaatschapskaart werd gevonden, kon het niet meer worden ontkend. 

Lees ook: Déze mannelijke royals hebben buitenechtelijke kinderen

Documenten naar Duitsland

Claudia Hörster, directeur van de Koninklijke Verzamelingen, heeft nu de documenten, waaronder de lidmaatschapskaart en beëindiging van het lidmaatschap, van prins Bernard overgedragen aan het Bundesarchiv in Koblenz. Zij beheren sinds 1994 ook het archief van de NSDAP. In het archief van de NSDAP zitten inmiddels 12,7 miljoen lidmaatschapskaarten. Behalve het centrale ledenbestand bevat het archief ook partijcorrespondentie en personeelsgegevens van leden van de SS en SA.

Lees ook: Bernard was niet altijd lief voor Juliana

© Benelux Press,queen Beatrix And Prince Bernard,
Prins Bernard samen met zijn oudste dochter, prinses Beatrix

Dicht een gat in de traditie

Voorzitten Michael Hollmann vertelt hier het volgende over: “Het verdient grote erkenning dat het Koninklijk Huisarchief in Den Haag het Federaal Archief heeft benaderd en heeft aangeboden de documenten terug te brengen in hun oorspronkelijke context. Dit dicht een aanzienlijk gat in de traditie.”

Lees ook: In beeld: de mooiste foto’s van Juliana

Tip van de redactie

Bernhard – een verborgen geschiedenis onthult de verrassende transformatie van een gepest jongetje tot oorlogsheld. Deze biografie toont een Bernhard die toevalliger, kwetsbaarder en menselijker is dan de legendes doen geloven. Ontdek zijn échte verhaal.

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD ANP

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl

Annejet van der Zijl