troonswisseling

Dit kunnen we vandaag tijdens de Deense troonswisseling verwachten

Vandaag zal de Deense troonswisseling gaan plaatsvinden waarbij kroonprins Frederik zijn moeder, koningin Margrethe, zal gaan opvolgen.

Precies 52 jaar is koningin Margrethe koningin geweest van Denemarken. Vandaag, 14 januari, zal ze het stokje overgeven aan haar oudste zoon, Frederik. Op 31 december kondigde de koningin aan dat het tijd was voor een verandering. 

Tijden van troonswisseling

Deense troonswisseling begint vandaag zondag 14 januari om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur, zo maakte het Deense hof eerder bekend.

Planning troonswisseling

Om 14.00 uur zal het starten bij kasteel Christiansborg in Kopenhagen met een zitting van de Deense Raad van State. Hier zullen kroonprins Frederik en koningin Margrethe hun handtekening zetten. Om 15.00 uur zal hij vanaf het balkon een verklaring voor gaan lezen. Om 16.00 uur zullen de koninklijke vlaggen van Christiansborg naar Amalienborg worden gebracht. Hier woont de nieuwe koning met zijn vrouw Mary en hun vier kinderen.

Lees ook: Koningin Margrethe hield troonswisseling voor iedereen geheim

koning Frederik en gezin
De nieuwe koning Frederik met zijn vrouw Mary en vier kinderen

Geen uitbundig feest tijdens Deense troonswisseling

We hoeven geen lange en uitbundige ceremonie te verwachten, iets wat wel bij de kroning van de Britse koning Charles was. Het wordt in de media zelfs ‘de soberste kroning ooit’ genoemd. Zo is het feest snel, binnen twee weken, geregeld en ook de gastenlijst is niet groot. Er werd al gezegd dat er geen buitenlandse royals welkom zijn. Onze koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dus een vrije zondag. 

Lees ook: Zien: Deense koningin Margrethe voor de laatste keer in koninklijke koets

Broer Joachim zeker aanwezig

Wie er wel komt, is de broer van de nieuwe koning, prins Joachim. Eerder lieten we al weten dat hij zonder vrouw en kinderen naar Denemarken toe zou reizen. Maandag reist hij alweer terug naar zijn woonplaats Washington. Wie er verder op de gastenlijst staat, dat is nog niet bekendgemaakt. We gaan het allemaal vanmiddag zien! 

Lees ook: Prins Joachim laat vrouw en kinderen thuis bij de kroning van zijn broer

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES
DATUM 14-01-2024

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl