Joachim Denemarken Kroning

Prins Joachim laat vrouw en kinderen thuis bij de kroning van zijn broer

Op zondag 14 januari treedt koningin Margrethe van Denemarken af. Haar zoon Frederik neemt op die dag de troon over. Ook prins Joachim zal aanwezig zijn, maar hij laat zijn vrouw en kinderen thuis. Waarom eigenlijk?

De Deense troonswisseling begint zondag 14 januari om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Kroonprins Frederik (55) volgt dan zijn moeder, koningin Margrethe, op als vorst van Denemarken. Uiteraard is zijn broer Joachim (54) daar ook bij, maar de vrouw en kinderen van Joachim zullen niet aanwezig zijn.

Alle ouders van schoolgaande kinderen weten hoe moeilijk het is om buiten de schoolvakanties om vrij te vragen. Voor een extra dag wintersport of een dagje Efteling krijgt geen kind vrij. Maar als opa en oma vijftig jaar getrouwd zijn, of er een broertje of zusje is geboren, dan zullen de meeste schooldirecties wel vrijaf geven. Ook de schoolinspectie ken bijzondere omstandigheden waarbij kinderen een extra dag vrij krijgen. Dus als je oom koning van Denemarken wordt, en je oma afstand doet van de troon, dan is dat een reden voor extra verlof, zou je denken.

Joachim Van Denemarken Vrouw En Kinderen Deense koninklijke familie
Joachim Van Denemarken en zijn vrouw Marie

De reden dat de kinderen van prins Joachim niet bij de Deense troonwissel zullen zijn, is omdat ze gewoon naar school moeten. En hun moeder blijft dan in de buurt zodat vader Frederich naar Denemarken kan. Het gezin woont namelijk al enige tijd in Washington. De leden van het gezin verloren onlangs hun koninklijke titels. Dat was een idee van koningin Margrethe, die dat als een soort goede daad zag, maar dat Joachim minder fijn vond. ‘Ik vind het heel verdrietig om te zien hoe mijn kinderen worden behandeld en dat ze nu in een situatie zitten die ze zelf niet begrijpen,’ aldus de reactie van Joachim.

Prins Joachim Denemarken Deense koninklijke familie
Prins Joachim en zijn gezin

Dat de kinderen nu geen koninklijke titels hebben, zou toch geen reden kunnen zijn voor een school om verlof te weigeren. Want ook zonder titels blijven ze wel gewoon familie van de koning. “De kinderen gaan gewoon naar school. er is geen speciale reden waarom ze niet komen,’ zo luidde de verklaring van het Deense hof.

Lees ook: Joachim opent hart in tv documentaire

Tip van de redactie

Dit Gouden kroon dekbedovertrek belooft koninklijke nachten en dromerige ochtenden. Voor wie als majesteit wenst te rusten en met een glimlach wil ontwaken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty