KONING FREDERIK

Deense koning Frederik viert 56e verjaardag

Er is er een jarig… Vandaag viert de Deense koning Frederik zijn 56e verjaardag. Het is voor het eerst dat hij zijn verjaardag viert als vorst van zijn land. Vorige maand verklapte het Deense hof al hoe zijn verjaardag gevierd zal worden.

Op de dag van zijn verjaardag verschijnt de koning met de andere leden van de Deense koninklijke familie om 12.00 uur op het balkon van het Frederik VIII-paleis in Kopenhagen.

Uiteraard mag de beroemde balkonscène niet ontbreken op een dag als deze. Koning Frederik verschijnt samen met zijn gezin, vrouw Mary en kinderen Christian, Isabella, Vincent en Josephine op het balkon van het paleis. Na de balkonscène is er die dag ook een wisseling van de wacht op het plein van Amalienborg, de koninklijke residentie waarvan Frederik VIII één van de vier paleizen is.

Danish King Frederik X Succeeds Queen Margrethe Ii
© Getty Images

Lees ook: Koning Frederik en koningin Mary zijn 20 jaar getrouwd

Frederik wordt koning

Na 52 jaar op de troon, treedde Margrethe af en werd Frederik koning van het land. Zijn vrouw Mary werd koningin. Het is in Denemarken niet gebruikelijk dat een vorst aftreedt. Margrethe is de eerste Deense monarch die abdiceert in negenhonderd jaar. In 1146 gaf een Deense vorst, koning Erik III, voor het laatst de troon op. Met het aftreden van Margrethe zijn er in de wereld geen regerend koninginnen meer.

Lees ook: Koningin Margrethe valt met Pasen voor zoon in en is daarmee weer even staatshoofd

TEKST DENISE DELGADO
BEELD GETTY IMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl