kamer Charles

Dít is waarom Charles foto’s van andere koninklijke paren in zijn kamer heeft staan 

Op het moment dat koning Charles de nieuwe premier Keir Starmer ontmoette, viel ons een detail op: waarom staan er zoveel foto’s van andere koninklijke paren in zijn kamer? 

In zijn constitutionele rol als staatshoofd van het VK, ontmoet en benoemt koning Charles nieuwe premiers. De koning nodigt de premier uit om in zijn naam een regering te vormen. Sir Keir Starmer is de derde premier tijdens het bewind van koning Charles (75) en de eerste die door de vorst is benoemd na een algemene verkiezing.

Grote overwinning 

Op de foto’s die vrij zijn gegeven door het paleis, is te zien hoe koning Charles de nieuwe premier Keir Starmer de hand schudt. Hij heeft afgelopen week met zijn Labour partij de verkiezingen ruim gewonnen en heeft de opdracht om een nieuwe regering te vormen aangenomen. 

Foto’s koninklijke paren aanwezig 

Tijdens de eerste ontmoeting van de Britse koning Charles met de nieuwe premier Keir Starmer, waren koninklijke paren zoals koning Willem-Alexander en koningin Máxima én koning Filip en koningin Mathilde hier ook ongemerkt bij aanwezig. In de kamer in Buckingham Palace, waar de audiënties altijd plaatsvinden, staan namelijk meerdere staatsieportretten. 

Keir Starmer Audience With King Charles
Koning Charles en Keir Starmer met op de achtergrond foto’s van koninklijke paren

Waarom staan deze foto’s in zijn kamer?

Maar waarom staan er foto’s van bijvoorbeeld de Nederlandse en Belgische koninklijke paren bij Charles in zijn kamer? Dat is heel makkelijk te verklaren. Bij een ontmoeting onder staatshoofden, is het heel normaal om een foto van zichzelf cadeau te doen. Deze foto’s worden in het vervolg neergezet in belangrijke ruimtes. Waaronder deze kamer voor audiënties in Buckingham Palace. 

Lees ook: Koning Charles benoemt nieuwe premier nadat Verenigd Koninkrijk voor ‘verandering’ stemt

Wie nog meer?

Niet alleen zijn er foto’s van de Nederlandse en Belgische koninklijke paren te zien. Ook staat er een foto van het Zweedse koninklijk paar, koning Carl Gustaf en koningin Silvia, en het Spaanse koninklijk paar, koning Felipe en koningin Letizia. 

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD ANP