Keir Starmer Is Uk's New Prime Minister After Labour's Landslide Election Victory

Koning Charles benoemt nieuwe premier nadat Verenigd Koninkrijk voor ‘verandering’ stemt

Het is tijd voor verandering in het Verenigd Koninkrijk. Sir Keir Starmer is de derde premier tijdens het bewind van koning Charles (75) en de eerste die door de vorst is benoemd na een algemene verkiezing.

In zijn constitutionele rol als staatshoofd van het VK, ontmoet en benoemt koning Charles nieuwe premiers. Net als zijn moeder, koningin Elizabeth, nodigt de koning de premier uit om in zijn naam een regering te vormen.

Op de dag van de beslissing gingen kiezers naar de stembus. De resultaten van de algemene verkiezingen laten zien dat ook erg groot deel van het land heeft gestemd voor een verandering van regering, waarbij de Conservatieve Partij verloor van de Labour Party.

Keir Starmer Is Uk's New Prime Minister After Labour's Landslide Election Victory
Keir Starmer en koning Charles © Getty Images

In de ochtend van 5 juli ontving koning Charles zowel de vertrekkende als de nieuwe premier in Buckingham Palace. Eerst was de vertrekkende premier en leider van de Conservatieve Partij, Rishi Sunak, aan de beurt. Hij arriveerde om 11 uur met zijn vrouw Akshata Murty voor een privé-audiëntie met de koning, waarbij hij zijn ontslag aanbood.

Ongeveer een uur later arriveerden Labour Party-leider Sir Keir Starmer en zijn vrouw Victoria Starmer. ‘De koning ontving vandaag de geachte Sir Keir Starmer MP in audiëntie en verzocht hem een nieuwe regering te vormen,’ liet Buckingham Palace weten in een verklaring. ‘Sir Keir accepteerde het aanbod van Zijne Majesteit en kuste de handen bij zijn benoeming tot premier en First Lord of the Treasury.’

Lees ook: Charles overweegt om naar Amerika te gaan: ‘Wanhopig om kleinkinderen te zien’

De eerste premier van de koning was de leider van de Conservatieve Partij, Liz Truss, die twee dagen voor de dood van koningin Elizabeth in september 2022 werd benoemd door de overleden koningin. Zijn tweede was Rishi Sunak, die iets meer dan een maand later leider van de Conservatieve Partij werd.

Lees ook: Koning Charles maakt grapje over Pokémon tegen Japanse keizer tijdens staatsbezoek

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES