Crawfie Lilibet Margaret

Onthuld: kaart van Elizabeth aan verbannen gouvernante

Niet geheel onbekend is Marion Crawford, de koninklijke gouvernante die in 1950 verbannen werd van het hof.

Ondanks dat ze door iedereen verstoten werd, heeft ze liefdevolle handgemaakte kerstkaarten van Elizabeth en Margaret bewaard, die haar als mentor bewonderden.

Toen ze als een eenzame weduwe van 78 jaar stierf, stuurden noch de koningin, noch de koningin-moeder, noch prinses Margaret een krans naar haar begrafenis. Toch bekleedde Crawfie, zoals ze altijd werd genoemd, gedurende 17 jaar een unieke positie in het leven van de drie vrouwen.

Wie is Crawfie?

Deze dame uit Schotland was niet alleen de lerares van de jonge Elizabeth en Margaret, maar ook hun vriendin, vertrouweling en trouwe metgezel. Ze speelde een cruciale rol in het begeleiden van de prinsessen door moeilijke tijden, zoals het moment waarop hun oom afstand deed van de troon, hun vader de troon besteeg, en de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze oorlog zocht ze samen met hen naar veiligheid in de kelders van Windsor Castle terwijl Luftwaffe-bommenwerpers overvlogen.

Ze was erbij toen Elizabeth Philip ontmoette op het Dartmouth Naval College, en ze behoorde tot de allereerste mensen die Prins Charles bezochten nadat hij was geboren. Ze beschreef hem toen hij slechts vier dagen oud was als ‘gezond en sterk, met een prachtige, vlekkeloos zachte huid’, dat schrijft Daily Mail.

Koninklijke geheimen

Toch werden de banden na haar dienstverband verbroken. Ze schreef namelijk een boek met haar memoires. Hoe liefdevol het boek ook was, het was onvergeeflijk dat ze koninklijke geheimen verklapte. Het boek was zo’n grote fout dat ‘een Crawfie doen’ voor generaties lang een term binnen de koninklijke kringen werd voor een misstap of het verspreiden van roddels. Ze moest flink op de blaren zitten, want ze werd verstoten door de koninklijke familie die ze liefhad. Ze verliet haar bescheiden woning in Kensington Palace – dat jaren later het eerste huis zou worden van Prins Harry en Meghan na hun huwelijk – en vestigde zich in een huis aan de rand van Aberdeen.

Herinneringen

Volgens Daily Mail zou na haar overlijden in 1988 zijn gemeld dat ze haar verzameling herinneringen uit die jaren van koninklijke dienst aan de koningin had nagelaten. Deze herinneringen weigerde ze destijds te verkopen. Het zou gaan om foto’s van de prinsessen in hun koninklijke kinderkamer, verjaardags- en kerstkaarten van beide meisjes, evenals brieven van de toenmalige koningin.

Letter Of Margaret
Kaart van Margaret aan Crawfie © Bettmann Archives

#Royaltynl Beeld: Bettmann Archives

Leestip

BESTEL HIER