uitvalt

Nieuw portret koning Charles zorgt voor verdeelde reacties

Leuk nieuws voor koning Charles (75). Zijn eerste portret sinds hij koning is, is onthuld. Het kunstwerk levert echter verdeelde reacties op. ‘Lijkt op een bloedbad.’

Al eeuwenlang spelen officiële portretten van hedendaagse kunstenaars een belangrijke rol bij het vastleggen van de regeerperiodes van Britse monarchen. En afgelopen dinsdag onthulde koning Charles de nieuwste toevoeging aan deze historische collectie: zijn eerste officiële portret.

Het schilderij werd gemaakt door kunstenaar Jonathan Yeo. De opdracht werd in 2020 al gegeven. Op de portret draagt de koning een rode uniform van de Welsh Guards, waarvan hij in 1975 benoemd werd tot regimentkolonel.

Lees ook: Koning Charles raakte smaakvermogen kwijt door chemotherapie

Een reeks opmerkingen onder de post van het officiële Instagram-account van de koninklijke familie weerspiegelt echter uiteenlopende meningen. Sommigen waren positief. ‘Ik vind dit prachtig en zo anders dan de traditionele portretten,’ schreef iemand. ‘Een prachtig portret van koning Charles! Ik hou van de manier waarop de gedempte achtergrond de aandacht vestigt op zijn gezicht!’ plaatste een ander.

‘Lijkt op een bloedbad’

Anderen konden juist behoorlijk kritisch zijn. Het lijkt erop dat het vooral de roodheid was dat discussies opleverde. ‘Het gezicht is geweldig maar de rest lijkt op een bloedbad,’ merkte iemand op. ‘Sorry maar zijn portret lijkt alsof hij in de hel is,’ schreef een ander. Verwijst het naar het koloniale bloedvergieten geproduceerd door het Britse imperialisme?’ vroeg iemand. ‘Ik dacht 100% dat dit satire was,’ gaat een ander verder.

Kunstenaar Jonathan had vier sessies met Charles: beginnend toen hij prins van Wales was, om het 230 cm bij 165 cm grote olieverfschilderij te maken. De laatste sessie was toen Charles al koning was in 2023 in Clarence House.

Het portret zal van 16 mei tot 14 juni te zien zijn op de Philip Mould Gallery in Londen.

Lees ook: Koning Charles wil graag hereniging met kleinkinderen Archie en Lilibet: ‘Leven te kort’

Tip van de redactie

Ontdek de onbekende Charles: zijn liefdes, passies en geheimen. Sally Bedell Smith biedt in Prins Charles een diepgaande blik op zijn complexe leven, van kindertijd tot voorbereiding op de troon. Een biografie die verrast en verrijkt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES / Instagram: @theroyalfamily

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl