chefkok

Kinderkleding van koningin Elizabeth en prinses Margaret in de verkoop

Op 11 juni worden zes kledingstukken uit de kindertijd van koningin Elizabeth en prinses Margaret geveild. De veiling wordt georganiseerd door Kerry Taylor Auctions en vindt plaats in Londen.

De collectie van Elizabeth en Margaret bevat onder andere een witte katoenen jurk met bijpassende bonnet, een rood-wit gestreepte outfit, een gele jurk met fijn smockwerk en een roze-groene bloemenjurk.

Deze stukken werden oorspronkelijk verkregen door Clara Knight, de kinderjuffrouw van de prinsessen, die de jurken meenam toen de overleden koningin en haar zus ze niet langer droegen.

Princess Elizabeth (to Become Queen Elizabeth Ii) And Princess Margaret As Children In The 'grounds' Of The Model House
Elizabeth en Margareth

Clara had een lange geschiedenis in de zorg voor de royals. In 1900 werd ze belast met de zorg voor Elizabeth Bowes-Lyon (die uiteindelijk koningin Elizabeth de Koningin-moeder werd). In 1926 huurde Bowes-Lyon Knight in om voor Elizabeth te zorgen, en ze bleven close tot Clara’s dood in 1946.

Lees ook: Sarah Ferguson herdenkt koningin Elizabeth: “We missen u enorm”

Na de dood van Clara werden de kleren naar haar familie in East Sussex gestuurd, die ze vervolgens aan het Bexhill Museum doneerde. Na de renovatie van het museum werden de kleren teruggegeven aan de familie Knight, die ze vervolgens doorgaf aan antiekverzamelaar Daniel Haddon.

“De jurken maken Elizabeth menselijker omdat je haar als kind kunt zien, rondrennend, vies wordend en spelend,” zei Haddon in een verklaring. “Als je naar de jurken kijkt en de reparaties ziet, kun je zien dat ze ze zoveel mogelijk gebruikten. Het maakt de Koningin herkenbaar.”

Lees ook: Britse royals herdenken Elizabeth en Margaret

Koningin Elizabeth II, geboren als Elizabeth Alexandra Mary Windsor, was de oudere zus. Prinses Margaret, geboren als Margaret Rose Windsor, was de jongere zus.

Prinses Margaret overleed op 9 februari 2002 op 71-jarige leeftijd. Koningin Elizabeth II overleed op 8 september 2022 op 96-jarige leeftijd.

Tip van de redactie

Ontdek de onbekende Charles: zijn liefdes, passies en geheimen. Sally Bedell Smith biedt in Prins Charles een diepgaande blik op zijn complexe leven, van kindertijd tot voorbereiding op de troon. Een biografie die verrast en verrijkt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES