william kilt schotse rok

Hierom wil prins William geen kilt dragen

De Schotse kleermaker van koning Charles is verheugd om een kilt voor prins William te maken, maar de prins staat er niet bepaald om te springen.

Koning Charles heeft zijn hele leven lang een onberispelijke uitstraling, vooral wanneer hij een kilt draagt. Sinds zijn jeugd heeft hij kilts gedragen en het is duidelijk dat dit de reden is waarom hij zich altijd meer op zijn gemak voelt in een kilt dan in iets anders.

Huwelijksreis

De kilt kan zowel een plechtige uitstraling hebben, zoals toen Charles waakte bij de doodskist van zijn moeder in de St Giles’ Cathedral in Edinburgh, als een ontspannen uitstraling, zoals toen hij met Diana poseerde voor foto’s tijdens hun huwelijksreis aan de oevers van de rivier Dee. Charles zorgt ervoor dat de lengte van zijn kilt precies goed is: halverwege de knie. Verder combineert hij deze met hoge kousen en Ghillie-brogues schoenen.

Chales En Diana Op Huwelijksreis
Charles En Diana Op Huwelijksreis

Tartan

Helaas volgt prins William niet het voorbeeld van zijn vader om ook kilts te dragen. Misschien heeft hij knieën die minder geschikt lijken voor kilts, maar het is waarschijnlijker dat William gewoon niet het gevoel voor stijl van zijn vader heeft. Niemand heeft echt kunnen verklaren waarom William zo onverschillig lijkt te staan tegenover tartan [Geruite, wollen stof, waar de Schotse kilt van wordt gemaakt. red.]

Een mogelijke verklaring is dat hij in de afgelegen Balmoral-landgoed heeft ervaren dat muggen bijzonder graag Engelse toeristen in kilts opzoeken, zoals schrijver Neil Munro ooit opmerkte. Een andere mogelijkheid is dat hij gewoon geen zin heeft in de tochtigheid van het dragen van een kilt.

Kleermaker

De Schotse kleermaker van zijn vader, John Sugden, heeft echter aangegeven dat hij graag een kilt zou willen maken. “We zouden graag een kilt op maat willen maken voor de prins van Wales, mocht de gelegenheid zich voordoen’, zegt de kleermaker. “Zijn vader is een zeer fervent drager van Highland-kleding en een grote voorstander van Schotse tradities”, vervolgt hij.

Garderobe

In tegenstelling tot William heeft de koning een uitgebreide garderobe van kilts, jassen, sporrans en sokken. De sporran, die om de middel wordt gehangen, heeft zowat dezelfde functie als een handtas van een vrouw.  

Hij draagt kilts al sinds zijn kindertijd. Er zijn foto’s van hem in Balmoral-tartan op het terrein van het Schotse landgoed van de familie, ter gelegenheid van zijn zevende verjaardag in 1955.

Koning Charles In Kilt
Koning Charles in een kilt ©PA

19e eeuw

Tartans worden al honderden jaren gedragen en werden in de 19e eeuw populair gemaakt door Sir Walter Scott. Naar verluidt werd de korte kilt, zoals wij die nu kennen, eigenlijk uitgevonden door Engelsman Thomas Rawlinson, in de jaren 1720.

TEKST DENISE DELGADO, UPDATE Manon daelmans

Beeld Getty Images