diana spencer en william en harry samen

Diana Spencer brengt vanavond William en Harry weer bij elkaar

Prins William en prins Harry verschijnen vandaag bij hetzelfde evenement ter ere van hun moeder. Vanavond worden de Diana Legacy Awards uitgereikt, een eerbetoon aan prinses Diana.

Beide zoons, prins William en prins Harry, zullen aanwezig zijn, maar niet samen. Het event vindt plaats in Londen, waarbij William een toespraak zal houden en awards zal uitreiken. Harry zal via een videoverbinding met de winnaars praten vanuit zijn woning in Californië. Dit is niet de eerste keer dat de broers los van elkaar deelnemen aan de ceremonie. Vorig jaar stuurde William een videoboodschap in en Harry deed mee aan een Q&A in Los Angeles. 

Prins Harry, die momenteel in Californië woont met Meghan Markle en hun twee kinderen, zal via een videoverbinding met de winnaars spreken. De Diana Award is opgericht om Diana’s geloof in het vermogen van jongeren om de wereld te veranderen te weerspiegelen1.

William en Harry samen

De laatste keer dat de eens zo hechte broers samen in het openbaar verschenen, was naar verluidt tijdens de kroning van Koning Charles in mei 2023.

Lady Di

Hartverscheurende beelden van de jonge William en Harry die achter de kist van Diana liepen na het tragische auto-ongeluk in 1997 worden nog steeds over de hele wereld herinnerd. Hun ruzie lijkt te zijn geëscaleerd nadat Harry beweerde dat Prins Charles hem fysiek had aangevallen tijdens een confrontatie. Harry vertelde dit in zijn autobiografie “Spare”. Echter, de spanningen waren al in 2017 opgelopen nadat Harry naar verluidt tegen William had gezegd dat hij niet genoeg deed om Meghan welkom te heten in de koninklijke familie

Zo onuitwisbaar als de indruk die prinses Diana en haar bizarre dood op ons allemaal hebben nagelaten, zo moeilijk is het te geloven dat ze op slechts 36-jarige leeftijd verongelukte. Een portret over Diana.

Diana Spencer als kind

Als kind viel ze een beetje tussen de wal en het schip. Haar ouders waren erg met zichzelf bezig, wat uit­eindelijk leidde tot een scheiding. Op de lagere school was ze alleen opgevallen door haar afkomst. Lady Diana was lid van de beroemde familie Spencer, die Britser en misschien zelfs wel aristocratischer is dan de koninklijke familie. Diana was een muurbloempje op de middelbare school, daarna een schat van een kleuter­leidster, met een weliswaar aristo­cratisch, maar verder onopgemerkt leventje in het verschiet. En toen kwam daar de Britse troonopvolger, die zijn grote liefde niet meer kon trouwen. Prins Charles was op zoek naar een geschikte huwelijkskandidaat. En een vrouw die erfgenamen voor de troon kon baren. Vanuit het niets werd lady Di de beroemdste vrouw ter wereld.

Diana was net twintig

Ze was nét twintig jaar jong toen ze naast die voor zijn leeftijd ouwelijk aandoende man en ook aanzienlijk oudere man – ze scheelden bijna dertien jaar – St. Paul’s Cathedral in liep. In wat ik persoonlijk één van de lelijkste trouwjaponnen ooit vond: een trouwjurk vol met kreuken, hoe bedenk je het? Misschien zagen wij, gewone stervelingen, dat wel in Diana; onszelf in de verkeerde jurk in een rol die een sprookje leek te zijn. Een rol bij een toneelgezelschap dat al eeuwen bestaat, waar alle rollen zijn toegewezen en iedereen weet wat er van hem of haar gewenst werd.

Paniek

Ik ben ervan overtuigd dat het publiek zag wat haar schoonfamilie weigerde te zien… paniek. Haar ogen zochten overal naar warmte en gezelligheid. Maar ze vond die niet onder haar gelijken. Van haar eigen man wist ze maar weinig. Soms stonden er na afloop van een officiële gebeurtenis twee auto’s klaar, één om haar naar Londen te brengen en één waarin de prins naar zijn buitenhuis werd gereden. Daar organiseerde hij feestjes, maar prins en hofhouding vonden dat Diana daar niet aanwezig hoefde te zijn. Misschien was dat nog wel het ergste – dat een ander wist wat het beste voor haar was.

Diana Spencer
Diana Spencer

Plotselinge dood

Er zijn mensen die dit alles gelaten over zich heen laten komen en daarin hun geluk vinden, maar bij Diana lukte dat fysiek niet. Ze kreeg twee zoons, bij wie ze wel zichzelf kon zijn. En voor wie zij een voorbeeld was. Nu raakte de kroon in paniek; als Diana de taal van de straat sprak, dan zouden haar zoons volgen. Dat probeerde de koninklijke familie in andere banen te leiden. Diana’s plotselinge dood, op 31 augustus 1997, kon niemand voorzien. Ondanks het feit dat William en Harry toen pas twaalf en vijftien waren, was Diana’s impact op haar zonen al zodanig geweest dat de jongens geen stijve kopieën werden van hun vaders familie. William erfde haar zachte verlegen kant, Harry haar betrokkenheid met de medemens.

Tekst ROYALTYNL/ManonDAELMANS, beeld GettyImages

Leestip

BESTEL HIER