Elizabeth Garter Day 2022kop

Overlijden Elizabeth: Dit gaat er nu gebeuren

Operatie London Bridge in werking.

clace

Koning Charles en zijn koningin-gemalin verbleven vannacht op Balmoral en zullen vandaag naar Londen terugkeren, voor een eerste audiëntie met premier Liz Truss.

Charles zal ook een ontmoeting hebben met de maarschalk – de hertog van Norfolk – die de leiding heeft over de troonsbestijging en de begrafenis van de koningin, om het schema voor de komende dagen goed te keuren.

Dit kan een periode van officiële rouw aan het hof omvatten die een maand duurt. In tegenstelling tot de nationale rouw zullen de leden van de koninklijke familie, de koninklijke huishoudens, de hulptroepen en de vertegenwoordigers van het hof in binnen- en buitenland en hun personeel deze rouwperiode in acht nemen.

De regering zal de duur van de nationale rouw bevestigen, die waarschijnlijk ongeveer 12 tot 13 dagen zal duren, vanaf nu tot de dag na de begrafenis van de koningin.

Charles III

Charles was meteen koning, maar het protocol schrijft voor dat hij op de dag na het overlijden van de koningin  wordt uitgeroepen tot nieuwe monarch. Vanavond spreekt hij de natie toe.

Zondag wordt de kist van de koningin per auto worden vervoerd van Balmoral naar Holyroodhouse in Edinburgh. De reis zal meer dan vijf uur duren en zal door een groot aantal steden en dorpen gaan, gadegeslagen door rouwenden die hun eer bewijzen.

Maandag wordt de kist in een processie langs de Royal Mile in het hart van de oude stad van Edinburgh naar de historische kathedraal St Giles gebracht, waar hij ten minste 24 uur zal blijven staan. Leden van de koninklijke familie zullen een wake houden.

Buckingham Palace

Dinsdag keert Elizabeth terug naar Buckingham Palace.

Vanaf woensdag ligt de koningin na een ceremoniële processie door Londen vier dagen opgebaard in Westminster Abbey.

De aartsbisschop van Canterbury zal een dienst leiden en honderdduizenden mensen zullen langs de kist op de katafalk lopen.

Tussen vrijdag 16 september en zondag 18 september beginnen staatshoofden uit de hele wereld aan te komen voor de begrafenis, die naar verwachting op maandag 19 september in Westminster Abbey zal plaatsvinden.

De oorspronkelijke plannen zijn dat de kist van de koningin op een affuit naar de abdij wordt gebracht, getrokken door marinemensen.

De kist wordt gevolgd door hooggeplaatste familieleden.

Staatshoofden, premiers en presidenten, Europese vorsten en sleutelfiguren uit het openbare leven worden uitgenodigd om zich te verzamelen in de abdij, die plaats biedt aan 2.000 gelovigen. De dienst zal op televisie worden uitgezonden en er zal naar verwachting een nationale twee minuten stilte worden gehouden.

Dezelfde dag nog zal de kist naar St. George’s Chapel in Windsor Castle worden gebracht voor een op televisie uitgezonden begrafenisplechtigheid. Later op de avond zal er een privébegrafenis plaatsvinden met leden van de koninklijke familie.

De laatste rustplaats van de koningin is de King George VI Memorial Chapel, een bijgebouw van de hoofdkapel, waar haar vader en moeder rusten, en de as van haar zus, prinses Margaret. Philips kist zal van de koninklijke grafkelder naar de herdenkingskapel worden overgebracht om zich bij de koningin te voegen.

LEES OOK:

SPECIAAL PLAN VOOR EVENTUEEL OVERLIJDEN ELIZABETH IN SCHOTLAND

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Daily Mail