Diana Harry At Vj Day

Dit is het laatste verjaardagscadeautje van Diana aan Harry

In de dramaserie ‘The Crown’ is te zien hoe prinses Diana een PlayStation inpakt en een briefje schrijft met ‘Gelukkige verjaardag Harry. Liefs, Mama.’

In The Crown, wanneer prinses Diana en Dodi Al Fayed hun noodlottige tussenstop maken in Parijs onderweg naar huis in Londen, laat de prinses iemand nog snel een verjaardagscadeautje kopen voor haar jongste zoon. Het was 30 augustus 1997 en Harry’s 13e verjaardag was op 15 september 1997.

Harry herinnert zich een videospel

Hoewel Harry zelf niet met zekerheid kan zeggen dat hij daadwerkelijk een PlayStation had gekregen, herinnert hij zich wel dat hij een videospelconsole kreeg van zijn tante Lady Sarah McCorquodale. Zijn tante gaf aan dat Diana het in Parijs had gekocht, op zijn verjaardag. Of was het toch een Xbox?

Verjaardag op school

In zijn memoires, Spare, beschrijft prins Harry zijn terugkeer naar Ludgrove School kort na de dood van zijn moeder. ‘Dagen na mijn terugkeer was ik jarig. 15 september 1997. Ik werd dertien,’ schrijft hij. ‘Volgens de lang bestaande traditie op Ludgrove zou er een taart zijn, sorbet en mocht ik twee smaken kiezen. Ik koos zwarte bes. En mango. Mama’s favoriet. Verjaardagen waren altijd een groot ding op Ludgrove, omdat elke jongen en de meeste leraren, een vraatzuchtige zoetekauw had. Er was was altijd een strijd om de plek naast de jarige jongen. Dan was je namelijk verzekerd van het eerste en grootste stuk.’, pent Harry verder.

Lees ook: Zien! Prins Harry aanwezig bij F1 Grand Prix

Hij vervolgt, ‘Toen, uit het niets—Tante Sarah? Met een doos. Open het, Harry. Ik scheurde het inpakpapier, het lint. Ik keek naar binnen. Wat…? Mama heeft het voor je gekocht. Kort voor… Bedoel je in Parijs? Ja. Parijs. Het was een Xbox. Ik was blij. Ik hield van videogames.’

Critici beweren echter dat de Xbox pas meer dan vier jaar later op de markt kwam. Het is dus onmogelijk dat de prins een Xbox had gekregen. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Town & Country. Dat Lady Sarah een verjaardagsgeschenk van haar overleden zus heeft doorgegeven, is wél een feit. Of dat toch een PlayStation is geweest, is niet ondenkbaar, vooral omdat Harry zich herinnert dat hij een videospelconsole van zijn moeder kreeg.

TEKST DENISE DELGADO
BEELD GETTY IMAGES
27-11-2023

Tip van de redactie

Met zijn rauwe, nietsontziende eerlijkheid is Reserve een grensverleggend boek vol inzichten, onthullingen, zelfonderzoek en zwaarbevochten wijsheid over hoe liefde het uiteindelijk wint van verdriet. Voor meer informatie klik op onderstaande button.