Rebels

Aha! Daarom zijn ‘reserve’ troonopvolgers vaak zo rebels

Het lijkt bijna een koninklijke traditie: de ‘reserve’ troonopvolger die de boel opschudt. Van prins Harry en prins Laurent van België tot onze eigen prinses Alexia. 

Hoe komt het toch dat die koninklijke tweede in lijn zo vaak rebels is? 

De eeuwige tweede: een pittige positie

Stel je voor: je wordt geboren in een koninklijk gezin. Je broer of zus krijgt het koningschap in de schoot geworpen, terwijl jij voor altijd ‘de ander’ bent. Geen troon, geen kroon, maar wél alle camera’s in je gezicht. Dat schuurt. Terwijl de troonopvolger netjes wordt klaargestoomd met royal etiquette, speeches en staatsbezoeken, vraagt de ‘reserve’ zich soms af: “Wat doe ík hier eigenlijk?”

Psychologen noemen dat het ‘golden child-syndroom’: er is maar één kroonprins(es) en die krijgt alle aandacht. De rest? Die moet een andere manier vinden om op te vallen. En wat werkt beter dan een beetje rebellie? 

Van brave royal tot losgeslagen feestbeest

We hoeven niet ver te zoeken voor voorbeelden. Prins Harry noemde zichzelf niet voor niets ‘the spare’. Zijn broer William wordt klaargestoomd als koning, Harry zocht zijn plek… en vond die buiten het paleis. Boek geschreven, explosieve interviews, koninklijk bommetje gedropt. Of neem prins Laurent van België: van te laat komen op staatsbezoeken tot het dragen van opvallende outfits, ja Laurent doet lekker wat hij wil. En Margaret, het zusje van Queen Elizabeth was ook enorm rebels. Van feesten tot drugsgebruik.

Lees ook: Niet alleen Harry, maar ook déze Britse royal gebruikte vaak verdovende middelen

Prins Harry Amerikaans Accent
Prins Harry

En ook dichter bij huis is de dynamiek zichtbaar. Prinses Alexia, tweede in lijn na Amalia, staat bekend als de royal met een vleugje pit. Natuurlijk, ze doet haar plicht, maar verwacht geen muurbloempje.

Waarom zo rebels?

Volgens psychologen draait het allemaal om erkenning. De troonopvolger heeft een duidelijke rol. De ‘reserve’? Die moet op zoek naar zijn of haar eigen identiteit. Soms door lief en loyaal te zijn, soms door het tegenovergestelde.

Bovendien zijn koningshuizen niet alleen families, het zijn ook bedrijven. Stel je voor: je broer of zus is de CEO voor het leven, en jij… Frustrerend? Reken maar. Geen wonder dat sommigen, zoals prins Friso ooit deed, gewoon ‘nee bedankt’ zeggen tegen die koninklijke sleur.

Niet mogelijk om te experimenteren 

Een leven vol paleizen en galajurken klinkt als een sprookje. Maar vergis je niet: de vrijheid is beperkt. Feestje in Ibiza? Beter niet. Een fout grapje op Instagram? Wereldwijd nieuws. Zeker voor de ‘reserve’ die misschien wél wil experimenteren en grenzen opzoeken.

Lees ook: Royalty watcher onthult: “Partyprinses Alexia is gek op jongens”

Broers en zussen: rivalen of bondgenoten?

Toch is het niet altijd kommer en kwel. Juist die koninklijke druk kan broers en zussen dichterbij elkaar brengen. Neem onze eigen drie prinsessen: Amalia, Alexia en Ariane staan bekend om hun hechte band. En ondanks alle drama wisten William en Harry elkaar vroeger ook nog vaak genoeg te vinden. 

Rebel met een reden

Dus waarom zijn die reserves zo vaak rebels? Omdat ze, net als iedereen, willen worden gezien. Ze willen meer zijn dan alleen ‘nummer twee’.

BEELD ANP / GETTY IMAGES

Uit andere media


Vera Guldemeester

Vera Guldemeester werkt sinds 2023 als freelance redacteur bij Royalty en creëert content over royals in het binnen- en buitenland. Ze heeft een passie voor schrijven, reizen en eten. Als ze niet aan het werk is, dan is ze in de keuken te vinden, waar ze de lekkerste taarten en koekjes bakt.

Meer van Vera