30 minuten prins Harry

Britse royals verwijderen stiekem Harry’s statement over racisme

De koninklijke familie heeft in stilte een verklaring van prins Harry (39) uit 2016 verwijderd, waarin hij Meghan Markle (42) verdedigde tegen racistische aanvallen. In de verklaring gaf de prins aan ‘diep teleurgesteld te zijn dat hij Meghan niet heeft kunnen beschermen.’ De verklaring is echter nergens meer te bekennen.

De verklaring van Harry, die oorspronkelijk werd uitgegeven door een woordvoerder van Kensington Palace, is niet langer te vinden op de officiële website van de koninklijke familie.

Het is onduidelijk wanneer precies de verklaring is verwijderd. In maart werden Harry en Meghan’s officiële biografieën gewijzigd op de website en de individuele pagina’s voor hun kinderen, prins Archie en prinses Lilibet, werden verwijderd. Deze aanpassingen volgden kort na de herlancering van Harry en Meghan’s eigen website, Sussex.com, en de aankondiging van Meghan’s nieuwe project, American Riviera Orchard.

Lees ook: Harry en Meghan Markle zijn niet aanwezig bij het huwelijk van Archie’s peetvader en dit is waarom 

“Prins Harry maakt zich zorgen om de veiligheid van mevrouw Markle en is diep teleurgesteld dat hij haar niet heeft kunnen beschermen”, klonk het in de verklaring van Harry uit 2016. “Het is niet juist dat zij enkele maanden na het begin van hun relatie aan zo’n storm wordt onderworpen. Hij weet dat commentatoren zullen zeggen dat dit ‘de prijs is die ze moet betalen’ en dat ‘dit allemaal deel uitmaakt van het spel.’ Hij is het daar sterk mee oneens. Dit is geen spel — het is haar leven en het zijne.”

Lees ook: Zó wilde koning Charles prins Harry eigenlijk bij geboorte noemen 

Harry werd geblokkeerd

In zijn memoires, ‘Spare’, reflecteert prins Harry op de beslissing om de verklaring uit te geven. “Zelfs nadat ik Kensington Palace’s communicatiepersoon, Jason had overtuigd dat we iets moesten doen of zeggen, werd dat door het paleis afgewezen. De hovelingen blokkeerden ons hard. Er kon niets gedaan worden, zeiden ze. En dus zou er niets gedaan worden,” schrijft Harry. “Ik accepteerde dit als definitief. Totdat ik een essay las in de Huffington Post. De essayist zei dat de milde reactie van de Britten op deze explosie van racisme te verwachten was, aangezien zij de erfgenamen van racistische kolonialisten waren. Maar wat echt ‘onvergeeflijk’ was, voegde ze eraan toe, was mijn stilte.” Kort nadat dat essay ‘Meghan Markle Should Dump Prince Harry‘ verscheen, gaf Harry de genoemde verklaring uit.

Meghan en Harry

Lees ook: Het lot van de rebelse ‘spare’: waarom prins Harry zo opstandig is

Charles en William woedend om verklaring

Harry schrijft dat zijn broer en zijn vader ‘woedend’ waren dat hij de verklaring uitgaf. “Mijn verklaring veroorzaakte een hele nieuwe aanval van mijn familie,” herinnert hij zich. “Pa en Willy waren woedend. Ze gaven me een uitbrander. Mijn verklaring zette hen in een kwaad daglicht, zeiden ze beiden. Waarom in hemelsnaam? Omdat ze nooit een verklaring hadden afgegeven voor hun vriendinnen of vrouwen toen die werden lastiggevallen.”

Tip van de redactie

Ontdek de onbekende Charles: zijn liefdes, passies en geheimen. Sally Bedell Smith biedt in Prins Charles een diepgaande blik op zijn complexe leven, van kindertijd tot voorbereiding op de troon. Een biografie die verrast en verrijkt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES