dienstplicht

Nu: Britse premier wil dienstplicht voor kinderen William en Kate 

De Britse premier Rishi Sunak heeft nieuwe plannen voor als hij de verkiezingen wint, maar of de koninklijke familie daar nu zo blij mee moet zijn? 

Rishi Sunak is een Britse politicus voor de Conservative Party. Hij is sinds 25 oktober 2022 premier van het Verenigd Koninkrijk als leider van het kabinet-Sunak en sinds 2015 lid van het Lagerhuis voor het kiesdistrict Richmond. 

Nieuwe vorm dienstplicht

Als Rishi Sunak de nieuwe verkiezingen wint, dan wil hij een nieuwe vorm van dienstplicht invoeren. Dit zal ook gelden voor de Britse koninklijke familie. Als de drie kinderen van prins William en prinses Kate achttien worden, dan zullen ze een jaar in militaire dienst moeten. 

Lees ook: Ouch: Koning Charles geeft militaire titel Harry weg aan William

Alternatief voor dienstplicht

Weigeren ze de dienstplicht? Dan is er ook nog een alternatief waar zij voor kunnen kiezen. Ze kunnen dan ook iedere maand een weekend lang vrijwilligerswerk doen. Ze mogen niet zelf kiezen welk werk ze moeten doen, dus dat kan ook best nog wel voor een uitdaging zorgen. Zie je prins George al onkruid wieden of meelopen in een verzorgingstehuis? 

Ook andere royals

Niet alleen de drie kinderen van prins William en prinses Catherine zullen mee moeten doen aan deze nieuwe vorm van dienstplicht, maar ook de zoon van prins Edward, de graaf van Wessex, komt hiervoor in aanmerking. Hij is op dit moment zestien, dus wellicht dat hij de eerste van de familie is die hieraan mee moet doen. Ook de kinderen van prinses Beatrice en prinses Eugenie zullen hun dienstplicht moeten vervullen. 

Lees ook: Prinses Elisabeth is geslaagd voor militaire opleiding

Max Mumby Archive
Prins Harry

Militaire geschiedenis 

De Britse koninklijke familie heeft een lange militaire geschiedenis. Prins William volbracht de militaire academie Sandhurst en diende maar liefst bijna acht jaar. Ook prins Harry ging naar deze militaire academie. Hij is zelfs op twee militaire missies in Afghanistan geweest. 

Lees ook: Prins Harry wil vechten voor militaire titels

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES