(file) Spain Monarchy

Spaanse krant peilt respect Spanjaarden voor Juan Carlos

El Mundo vroeg landgenoten in de afgelopen dagen reacties te geven op het vertrek van de oud-koning en diens leiderschap in het verleden. En daar zijn best opvallende cijfers uit komen rollen.

De vader van Felipe vertrok afgelopen maandag uit Spanje. Het vertrek was volgens de officiële lezingen een eigen keuze. Op deze manier zou Juan Carlos zijn zoon – en huidige koning – niet langer willen opzadelen met alles dat met zijn verleden te maken heeft. En een goede voortzetting van zijn koningschap mogelijk nog meer kan hinderen.

Juan Carlos was koning van 1975 tot 2014. En geldt algemeen als de grote helpende hand bij het omzetten van de fascistische dictatuur die Spanje was, onder Franco, naar de democratie die het nu is. Van alle door de krant ondervraagde mensen heeft 42,4% aan dit aandeel van de oud-koning in de transitie ‘heel belangrijk’ te vinden.

Gevraagd naar andere dingen, komen ook andere percentages naar boven. Niet minder dan 62,3% vindt het bijvoorbeeld een ‘slecht idee’ dat Juan Carlos heeft verlaten. Terwijl de overige 27,2% het besluit juist wel kan waarderen. Een opvallend hoog percentage van de Spanjaarden vindt dat hij zich gewoon moet verantwoorden voor misstanden uit het verleden, zoals het aannemen van grote sommen geld en mogelijke corruptie bij aanbestedingen en luxe vakanties. 80,3% maar liefst.

Aangenomen werd dat Juan Carlos via Portugal naar de Dominicaans Republiek was gereisd. Maar hij werd later in de week aan Abu Dhabi gelinkt. Zijn vliegticket werd namelijk achterhaald. De eerste foto’s van de oud-vorst in Abu Dhabi druppelen inmiddels binnen, daarvan zie en lees je bij ons vanavond meer.

Spain Royalty

Lees meer:

Op Mallorca wordt voor én tegen het koningshuis gedemonstreerd

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen