(file) Spain Monarchy

De kogel is door het Zarzuelapaleis: Juan Carlos vertrekt

Er zoemden al even opties, geruchten en statements rond. Duidelijk was dat er ‘iets’ moest gebeuren. Felipe, de huidige koning van Spanje, zat ernstig in zijn maag met alles dat zijn vader, oud-koning Juan Carlos, achterliet.

Het is nieuws van wereldformaat. Een zittende koning van een land dat toch al te kampen heeft met schandalen en felle anti-monarchisten, besluit om zijn eigen vader – de oud-koning – te verzoeken het land te verlaten. Het werd Felipe waarschijnlijk te heet onder de voeten. Hij wil met zijn koningschap een volledig andere richting kiezen en toon aanhouden dan zijn vader deed.

Eerder al deed hij afstand van uitspraken en beslissingen die zijn vader destijds deed. Hij zorgde ervoor dat de toelage die Juan Carlos nog altijd ontving, zou stoppen. En verwijderde bijvoorbeeld foto’s van hem in zijn werkkamer op het paleis. In de afgelopen maanden werd nog maar eens duidelijk hoe ernstig ook de officiële verdenkingen zij tegen Juan Carlos. Hij zou grote sommen geld van Arabische sjeiks hebben aangenomen. Peperdure vakanties cadeau hebben gekregen. En met diverse contracten hebben geknoeid. Juan Carlos had zich na zijn aftreden als koning veelal uit de publiciteit teruggetrokken. Toch werd de roep om gerechtigheid én het ondernemen van een symbolische vorm van actie steeds luider.

Het was, volgens de officiële lezing althans, Juan Carlos zélf die gistermiddag laat besloot Spanje te zullen verlaten. Om Felipe en zijn vaderland niet langer schade aan te richten. Overigens lopen de onderzoeken naar de onverklaarbaar hoge bedragen op zijn Zwitserse bankrekeningen gewoon door. Waar hij zich ook vestigt. Het lijkt de perfecte oplossing voor Felipe. Hij heeft – in elk geval niet zichtbaar voor ons, het publiek – zijn vader niet daadwerkelijk ‘het huis uit’ hoeven zetten, omdat Juan Carlos zelf vertrekt.

Laten we hopen dat de rust weerkeert in Spanje. Felipe werkt in elk geval hard om meer reputatieschade te voorkomen. Sinds een aantal weken reist hij met zijn vrouw Letizia door het land, waarbij ze alle regio’s aandoen. En onlangs is ook bevestigd dat het koninklijk gezin, net als ieder jaar, de zomervakantie op Mallorca zal doorbrengen. Een enorme opluchting voor het eiland, dat lange tijd niet wist of de royals nog zouden verschijnen. Het vakantie-eiland kan de extra impuls die het verblijf met zich meebrengt voor het toerisme erg goed gebruiken.

PS Naar verluidt is Juan Carlos naar Portugal gegaan, zo’n 20 kilometer van de hoofdstad Lissabon. Een andere bron meldt dat Juan Carlos Portugal slechts aandeed op doorreis naar de Dominicaanse Republiek. De oud-koning heeft zich eerder langere tijd teruggetrokken op het warme eiland, dus ook dat lijkt niet uitgesloten.

Juan Carlos en Willem-Alexander op een eerder moment

Spain Netherlands Royalty

Lees ook:

Zwager koning Felipe moet voorlopig in de gevangenis blijven

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA