Spain Monarchy Protest

Op Mallorca wordt voor én tegen het koningshuis gedemonstreerd

Het wordt in Spanje steeds duidelijker dat het koningshuis niet door iedereen (meer) gewaardeerd wordt. Laatst kampten Felipe en Letizia al met anti-monarchisten in Catalonië, nu ook op vakantie op Mallorca.

Het koninklijk gezin kwam afgelopen vrijdagavond laat aan op Mallorca. Koningin Sofia had zich er reeds een tijdje genesteld. Zij was dan ook niet in de buurt van haar echtgenoot Juan Carlos, toen deze zijn koffers inpakte en besloot Spanje te verlaten op maandag.

Het vakantie-eiland keek reikhalzend uit naar de komst van de royals. Hun aanwezigheid zou een goede boost aan de lokale economie geven. Niet in de laatste plaats omdat de toeristensector daarmee hoopte de wereld te kunnen laten zien dat vakantie vieren op Mallorca weer veilig kon. Lange tijd werd echter niet bevestigd óf de familie inderdaad naar het eiland zou komen deze zomer. Mallorca is in voorgaande jaren wel altijd vaste prik geweest voor Felipe, Letizia, hun dochters en nog wat naaste familie.

Opluchting alom toen zij vlak voor het weekend dus alsnog arriveerden. Maar dat gaat nu dus gepaard met demonstraties. Er zijn zowel voor- als tegenstanders van de monarchie die hun stem laten horen. De tegenstanders zijn verenigd in actiegroep Arruix Borbons. De groep wil van Spanje een republiek maken. En wil bovendien dat de koninklijke vakantieresidentie op Mallorca wordt teruggegeven aan het eiland. Hier zou dan een museum van worden gemaakt, gewijd aan kunstenaar Joan Saridakis.

Felipe treft de demonstranten bij zijn eerste uitstapje op het eiland vandaag. Later deze week zijn door de groep Sociedad Civil Balear juist betogingen vóór het koningshuis gepland. Felipe en zijn familie kunnen zich dus binnen enkele dagen zowel onwelkom als welkom voelen op het zonnige Mallorca.

Spain Royalty

Lees ook:

Charles blijft nog wat langer hangen op vakantie om déze reden

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA