Spain Royalty

Spaanse demonstranten: ‘vervolg Juan Carlos’

In Spanje blijft de groep mensen die voorstander is van een republiek, luid van zich laten horen. Ook vindt een deel dat oud-koning Juan Carlos, die afgelopen zomer naar Abu Dhabi verkaste, vervolgd zou moeten worden.

De twee onderwerpen zijn al tijden punt van discussie en hete hangijzers in het land. De vader van de huidige koning, Felipe, is in relatief korte tijd verguisd geraakt. Steeds vaker kwamen (en komen) er verhalen naar buiten over zijn handelen tijdens zijn koningschap. Van corruptie tot smeergeld. En ook zijn buitenechtelijke affaire. Onderzoeken naar enorme sommen geld die op zijn Zwitserse bankrekeningen staan lopen nog altijd.

En ondertussen verliest het koningshuis in Spanje aan populariteit en aanzien. Felipe, Letizia en hun dochters zetten al maanden een charme-offensief in. Leggen werkbezoeken af. Laten zich fotograferen. En blijven zelfs weg uit Catalonië, omdat de bevolking daar feller dan elders reageert op een bezoek van de koning.

En nu roept dezelfde groep van republikeinen dat Juan Carlos vervolgd moet worden. Gisteren gingen demonstranten in wel 24 Spaanse steden de straat op. “We eisen de vervolging van onze corrupte koning en roepen op tot de vestiging van een republiek”, zegt bijvoorbeeld Juan Morillo, een demonstrant in Sevilla.

Officieel zijn er nog geen verdenkingen of ten laste leggingen voor Juan Carlos. Wel worden samenwerkingen, contracten en dus astronomisch hoge bedragen op buitenlandse rekeningen van de oud-koning onderzocht. Hij moet stand-by staan als er meer van hem verlangd wordt in de onderzoeken.

Op een eerder moment, samen met zoon – en de huidige koning – Felipe

Spain Royalty

LEES OOK:

Rutte: ‘ik maakte verkeerde inschatting over vakantie koning’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA