Harry (2)

Prins Harry wint zaak telefoonhack tegen Brits roddelblad

Prins Harry (39) heeft zijn zaak gewonnen tegen een Brits roddelblad over vermeende telefoonhacking.

“Ik heb gehoord dat draken doden je kan verbranden, maar gezien de overwinning van vandaag is het een de moeite waard prijs om te betalen,” zegt Harry in een verklaring.

Een rechter oordeelde dat er voldoende bewijs was dat Mirror Group Newspapers (MGN) betrokken was bij onrechtmatige informatievergaring. Prins Harry krijgt daarom £140.600 (ongeveer €164.000) aan schadevergoeding toegekend.

Onrechtmatige informatievergaring

“Ik heb vastgesteld dat 15 van de 33 artikelen die werden behandeld, het resultaat waren van het hacken van zijn mobiele telefoon of de mobiele telefoons van zijn medewerkers, of het resultaat waren van andere onrechtmatige informatievergaring. Ik beschouw dat zijn telefoon slechts in bescheiden mate is gehackt en dat dit waarschijnlijk zorgvuldig werd gecontroleerd door bepaalde mensen bij elk van de kranten,” schreef rechter Timothy Fancourt in de samenvatting van het vonnis. “Het gebeurde echter wel op verschillende momenten van eind 2003 tot april 2009 (de datum van het laatste artikel dat ik heb onderzocht).”

Lees ook: Dit is het laatste verjaardagscadeautje van Diana aan Harry

Prins Harry over het belang van eerlijke pers

Prins Harry zegt via zijn advocaat David Sherbourne: “Ik heb gehoord dat draken doden je kan verbranden. Maar gezien de overwinning van vandaag en het belang van doen wat nodig is voor een vrije en eerlijke pers, is het een de moeite waard prijs om te betalen. De missie gaat door.” De prins heeft nog andere lopende juridische geschillen.

Lees ook: Prins Harry en Meghan uit elkaar?

Waarheid en verantwoordelijkheid

Volgens de BBC zegt Sherbourne: “Vandaag is een geweldige dag voor waarheid en verantwoordelijkheid.” MGN bood excuses aan voor “historische misstanden.” Daarop zegt een woordvoerder: “We verwelkomen het oordeel van vandaag dat het bedrijf de nodige duidelijkheid geeft om vooruit te gaan van gebeurtenissen die vele jaren geleden plaatsvonden. Waar historisch wangedrag heeft plaatsgevonden, bieden we onze oprechte excuses aan, nemen we volledige verantwoordelijkheid en betalen we passende compensatie.”

TEKST DENISE DELGADO
BEELD GETTY IMAGES
17 DECEMBER 2023

Tip van de redactie

Met zijn rauwe, nietsontziende eerlijkheid is Reserve een grensverleggend boek vol inzichten, onthullingen, zelfonderzoek en zwaarbevochten wijsheid over hoe liefde het uiteindelijk wint van verdriet. Voor meer informatie klik op onderstaande button.