Filip en Mathilde van België op bezoek aan Luxembourg. Belgische royals. Achternaam

Dít is de achternaam van de Belgische royals

We zeggen altijd ‘koning Filip van België’ en ‘koningin Mathilde van België’, maar wat is eigenlijk hun echte achternaam? Hebben royals überhaupt een achternaam zoals iedereen? Tijd om daar eens goed in te duiken!

Van Saksen-Coburg

Het Belgische koningshuis draagt officieel de familienaam Van Saksen-Coburg, of in het Frans de Saxe-Cobourg. Die naam verwijst naar een Duitse dynastie, het Huis Saksen-Coburg en Gotha, waaruit ook de eerste Belgische koning Leopold I afkomstig was. Hij was een Duitse prins die na de Belgische onafhankelijkheid in 1831 de troon aangeboden kreeg.

Sinds de Belgische Grondwet van datzelfde jaar is ‘Van Saksen-Coburg’ de enige officiële familienaam van het koningshuis. In officiële documenten, zoals geboorteaktes van prinsen en prinsessen, wordt die naam ook daadwerkelijk vermeld.

taboe op de naam

Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de Duitse afkomst van de Belgische royals politiek gevoelig. België vocht immers tégen Duitsland. Om die reden werd de naam Saksen-Coburg jarenlang nauwelijks gebruikt. In de praktijk profileerden de Belgische koningen zich liever als puur Belgisch, zonder nadruk op hun Duitse wortels.

Lees ook: Het geheim van het Belgische koningshuis

Officieel uit het Huis van Saksen-Coburg

Pas in de jaren negentig werd de naam weer openlijk gebruikt. Met name bij de geboorte van prinses Elisabeth in 2001 werd officieel vastgelegd dat haar naam Elisabeth Theresia Maria Helena van België, Prinses van België, uit het Huis van Saksen-Coburg is.

De tekst gaat verder onder de foto.

Belgium Royal National Day
(Van links naar rechts) Prinses Eleonore, Prins Gabriel, Koningin Mathilde, Koning Filip, Kroonprinses Elisabeth en Prins Emmanuel

Erkenning voor Delphine Boël

Delphine Boël is de buitenechtelijke dochter van koning Albert II. Jarenlang vocht ze voor erkenning, en die kreeg ze uiteindelijk in 2020 na een rechtszaak. Sindsdien mag ze zich prinses van België noemen én draagt ook zij de familienaam Van Saksen-Coburg. Daarmee is zij officieel lid van het koningshuis geworden, inclusief titel en achternaam.

Hoe zit het dan bij onze eigen koning Willem-Alexander?

Bij ons wordt het koningshuis meestal aangeduid als ‘het Huis van Oranje-Nassau‘. En ja, ‘Van Oranje-Nassau’ is ook daadwerkelijk de officiële achternaam. Althans, dat geldt voor leden van het Koninklijk Huis. Zo heet onze koning voluit: Willem-Alexander Claus George Ferdinand van Oranje-Nassau.

Maar er is een klein verschil met de Belgen: in Nederland is ‘Oranje-Nassau’ niet de familienaam die automatisch wordt doorgegeven bij geboorte. In officiële documenten kan het dus per persoon verschillen. Zo heeft prinses Amalia als doopnamen: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, maar in haar paspoort staat gewoon van Oranje-Nassau, omdat zij lid is van het Koninklijk Huis.

Lees ook: Hier komt de naam ‘Oranje-Nassau’ vandaan

Samengevat: hoe heten ze nou écht?

  • België: Filip en Mathilde heten officieel Van Saksen-Coburg.
  • Nederland: Willem-Alexander heet Van Oranje-Nassau van Amsberg en zijn kinderen ook. Koningin Máxima draagt sinds haar huwelijk met koning Willem-Alexander officieel de volgende naam: Hare Majesteit Koningin Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Mevrouw van Amsberg.
  • Beide families hebben dus wel degelijk een ‘gewone’ achternaam, al zie je die zelden op een verjaardagskaartje.

BEELD: ANP
Bron: Het Koninklijk Huis

LEES OOK

Lees meer België

Uit andere media


Denise Delgado

Denise is een creatieve freelance journalist sinds 2015. Ze heeft European Studies gestudeerd aan de Haagse Hogeschool en Journalistiek aan KU Leuven campus Brussel. Denise is bedreven in het creëren van content en is een enthousiast, nieuwsgierig en vriendelijk persoon met een enorme wanderlust. Naast haar passie voor reizen, is ze gek op vechtsport, muziek, wijn en fietsen in de natuur.

Meer van Denise