Geinig: royals met dezelfde naam

Net als in een gemiddelde schoolklas, is het niet uniek als een kindernaam dubbel of zelfs meer dan dat voorkomt. Ook in koninklijke families zijn er duidelijk populaire namen, zelfs met enorme leeftijdsverschillen tussen de royals.

Het is niet verrassend dat leden van koninklijke families veel doen aan vernoemingen. Zo las je eerder al bij ons dat prinses Amalia naar een Amalia uit de 17de eeuw is vernoemd. En Eloise heet voluit Eloise Sophie Beatrix Laurence, oftewel: oma Beatrix heeft een ereplaatsje gekregen in het rijtje vernoemnamen. Maar dit keer zoomen we in op voornamen.

Te beginnen met Joachim: prins Joachim van Denemarken is de jongste zoon van koningin Margrethe en prins Henrik. Ook België heeft een prins Joachim, de 29-jarige zoon van prinses Astrid. Hij kwam in het begin van de coronacrisis veel in het nieuws geweest, omdat hij de coronamaatregelen aan zijn laars lapte.

Charles is een mooie klassieker. Natuurlijk kennen we de 73-jarige zoon van koningin Elizabeth. Officieel nog altijd de kroonprins, de tijd zal leren of-ie nog eens echt koning Charles wordt. En maar liefst 71 jaar jonger dan deze Charles is het in mei geboren Luxemburgse prinsje Charles. Kleinzoon van groothertog Henri en zijn vrouw María Teresa.

Constantijn is bij ons een bekende naam, als zoon van Beatrix en jongere broer van Willem-Alexander. In Griekenland hebben ze koning Constantijn.

Prins Claus – echtgenoot van Beatrix en overleden in 2022 – kent ook een naamgenootje. De zoon van Constantijn en Laurentien heeft de dubbele voornaam Claus-Casimir gekregen. Hij is inmiddels 17 jaar, maar heeft opa Claus nooit gekend.

Charlotte vinden we onder meer in Groot-Brittannië, want zo heet de dochter van William en Kate natuurlijk. En ook de oudste dochter van Caroline van Monaco draagt de naam.

Christian is een populaire jongensnaam. Zowel kroonprins Frederik van Denemarken en zijn vrouw Mary, als de Duitse prins van Hannover Ernst August en zijn ex-vrouw Chantal, noemden hun zoon Christian. De Deen is een echte puber, 16 jaar. De Duitser een volwassen man van 38.

Prins Nicolas is het zoontje van de Zweedse prinses Madeleine. Ook België kent een prins Nicolas: de zoon van prins Laurent en zijn vrouw Claire. En Vooruit, helemaal hetzelfde is de naam van die andere Scandinavische Nico niet, maar het lijkt er ietwat op: de Deense prins Joachim, die je eerder in dit artikel al tegenkwam, heeft een zoon die Nikolai heet. Die is zo fotogeniek dat hij zelfs als model werkt af en toe.

Aan de andere kant van het Kanaal kennen we uiteraard koningin Elizabeth. Haar moeder heette ook Elizabeth. In België heeft de oudste dochter van koning Filip en Mathilde bijna dezelfde naam meegekregen, maar met de zachtere s: Elisabeth.

Willem-Alexander is natuurlijk een dubbele voornaam en geen naam ‘royaler’ dan Alexander. Maar in Luxemburg kennen ze ook een Willem, de zoon van Henri en María Teresa. Grappig genoeg luistert hij ook naar de naam Guillaume, de Franse variant. Ons eigen land heeft een hele reeks koning Willems gekend, dus het kan niet op met de naam.

Stéphanie van Monaco heeft een zoon die Louis heet en 28 jaar is. En natuurlijk heet de jongste telg van William en Kate ook Louis. Hij werd eind april 3 jaar.

We sluiten af met de prachtige klassieke naam Victoria. Kroonprinses van Zweden. En natuurlijk kennen we ook vorstin Victoria van het Verenigd Koninkrijk in de 19de eeuw. Victoria is tevens een sterke keuze voor doopnamen bij royals, Amalia heeft de naam als laatste doopnaam gekregen (Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria).

Lees ook:

Dubbel genieten: koninklijke tweelingen

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Beeld: ANP