Dit is er allemaal naar Amalia vernoemd

En dat gaat dus verder dan een straatnaam in je eigen dorp of stad. Grappig om te weten waar de naam van onze kroonprinses zoal prijkt.

Ons land heeft een reeks koninginnen gehad, dus het is niet zo vreemd dat Wilhelmina, Juliana en Beatrix op vele straatnaambordjes te vinden zijn. Inmiddels zijn ook Amalia, Alexia en Ariane reuze-populair: in 2018 waren al 115 straten naar de prinsessen vernoemd, er komen er nog altijd meer bij. Soms betreft het nieuwbouwwijken. Maar soms wordt ook een ‘oude’ straatnaam herzien en krijgt deze daarna dus een koninklijk tintje. Op de Amsterdamse Zuidas werd onlangs nog een plein naar Amalia vernoemd.

Amalia doet het ook prima als naam voor een basisschool. Onder meer in Barneveld, Zoetermeer en Boxtel vind je Prinses Amalia-scholen. En dat terwijl informatie over Amalia’s eigen schoolleven meestal binnenskamers wordt gehouden. Willem-Alexander en Máxima delen zelden iets over haar lievelingsvakken, behaalde cijfers of bijzondere projecten. Wel zochten we onlangs allerlei leuke weetjes over haar school voor je uit.

Een kweker vernoemde een passiebloem naar de prinses. En een groot – jawel – baggerschip dat in 2018 door Máxima gedoopt werd, mag ook de naam Amalia dragen. Officieel De Vox Amalia, hij is 158 meter lang en wordt wereldwijd ingezet voor allerlei waterbouwkundige projecten. Dan zijn er nog een kinderziekenhuis, een tunnel in Hilversum en een brug in Zuid-Holland naar de prinses vernoemd, en de verwachting is natuurlijk dat dit nog wel even doorgaat.

Amalia Vernoemingen

Maar naar welke Amalia is Amalia zelf nu eigenlijk vernoemd? Dat is Amalia van Solms. Zij was getrouwd met prins Frederik Hendrik van Oranje. Grappig genoeg liet deze Amalia in haar tijd (1602-1675) een aantal paleizen bouwen, waaronder ook Huis Ten Bosch. Inderdaad, het huidige woonpaleis van de huidige prinses Amalia in Den Haag. Bonusweetje: in 2019 kregen 34 pasgeboren meisjes ook de naam Amalia mee. In 2016 gebeurde dat 18 keer. Een naam die in de lift zit dus!

Amalia

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Beeld: ANP, Instagram @koninklijkhuis