Zomerfotosessie Koninklijke Familie

Deze royal moeders krijgen een steeds leger nest

Royal kinderen worden royal jongvolwassenen en slaan hun vleugels uit. Deze moeders zien hun huis steeds leger worden.

Je hebt vast weleens gehoord van het lege-nest-syndroom, wat trouwens een serieuze aandoening kan zijn. Sommige vrouwen (en mannen natuurlijk, maar in mindere mate naar het schijnt) ervaren bijna een soort rouwproces al naar gelang hun kinderen uit huis vertrekken en dat huis dus steeds leger wordt. Veel moeders missen naast de aanwezigheid van hun kinderen – en de verhalen over school, sport en vrienden – ook opeens een bepaald doel in hun leven. Niet zo gek ook, als heel veel altijd in het teken heeft gestaan van die kids. Nu kunnen we natuurlijk niet beweren dat een Máxima, een Letizia of een Laurentien eraan lijdt, maar zeker is wel dat deze moeders typisch kinderen hebben in de leeftijd waarop ze hun vleugels uitslaan. Een overzichtje!

Máxima

Amalia doorliep haar middelbare schooljaren in Nederland. Alexia koos voor studeren aan het Atlantic College in Wales. 2 jaar zelfs. Toen moesten ze dus gemist worden door haar ouders. Amalia was vorig jaar van plan te gaan wonen in Amsterdam, wat helaas niet meer mogelijk was door de bedreigingen aan haar adres. Ze woont nu weer thuis, op paleis Huis ten Bosch en volgt wel haar studie Politics, Psychology, Law and Economics, helemaal in het Engels. Jongste dochter Ariane zet ook stappen en begint dit schooljaar in Duino, Italië, aan een schooljaar aan het United World College Adriatic. Alexia zou nog niet gaan studeren en wil een tussenjaar, om te reizen.

Wiullem Alexander, Maxima, Amalia, Alexia, Ariane, Mambo

Letizia

Oudste dochter Leonor (17) is onlangs gestart met haar militaire dienst, die maar liefst 3 jaar duurt. Ze wordt er stevig opgeleid en maakt kennis met alle onderdelen van het Spaanse leger. Wat ze daarna gaat doen, is nog niet bekend. Wat zal Letizia haar missen in huis! Ook jongste dochter Sofia gaat de wereld elders verkennen. Net als onder meer Amalia en Alexia deden, gaat zij studeren in Wales. Benieuwd welke nieuwe hobby’s Letizia gaat oppakken om de stilte wat te verdrijven…

Letizia Leonor Sofia Felipe 1

Laurentien

Leuke Laurentien kon met Eloises vertrek naar Amsterdam, waar ze al 3 jaar studeert aan de Hotelschool en op kamers woont, al wat gaan wennen aan vertrekkende kinderen. Overigens zagen we in het begin dat Eloise in elk geval de weekenden nog vaak terug naar huis ging en bijvoorbeeld de hond uitliet, maar de laatste tijd spendeert ze de meeste tijd met vrienden, op festivals en stedentrips bijvoorbeeld. Middelste kind Claus-Casimir verraste in 2020 door naar een als pittig bekendstaande kostschool in Schotland te verkassen. Inmiddels studeert hij aan de ESCP Business School, in Italië. Jongste spruit Leonore (17) is ook al zo ambitieus: ze ging nichtjes Amalia en Alexia achterna en heeft er al een jaar in Wales op zitten. Overigens is de keuze voor het Atlantic College aldaar niet zo gek: met een papiertje van dat instituut kom je veel beter de prestigieuzere universiteiten binnen.

Eloise Claus Casimir Leonore Laurentien 2018

Beeld: ANP, Instagram @koninklijkhuis

#Royaltynl