2020 09 02 1 850x0 2

Schotse kostschool van graaf Claus heeft pittige reputatie

De zoon van prinses Laurentien en prins Constantijn, graaf Claus, maakt zijn middelbare school af op een prestigieuze school die mede beroemd en berucht is geworden door zijn koninklijke connecties. Gordonstoun in Schotland heeft onder anderen prins Philip en zijn zoons Charles, Andrew en Edward en zijn kleinkinderen Peter en Zara Phillips als oud-leerlingen.

Een derde van de scholieren komt uit het buitenland. Tucht en discipline waren de ingrediënten die oprichter en onderwijsvernieuwer Kurt Hahn (1886-1974) introduceerde op de school. Onderdeel van de scholing waren de bergen, de zee, frisse lucht en avonturen. Zelfs in de jaren zeventig was er nog geen centrale verwarming. Ramen stonden ’s nachts open: in de winter konden de kinderen wakker worden met sneeuw op hun dekens, zo schreef The Guardian enkele jaren geleden. Maar dat was niet het enige. Nog erger was dat Gordonstoun ook bekend stond vanwege extreem pestgedrag. Jongere kinderen waren overgeleverd aan oudere en geweld, diefstal en afpersing waren veelvoorkomend. 

De toen 13-jarige prins Charles zou als onderdeel van zijn inwijding bij Gordonstoun, naakt in een mand zijn gekooid en onder een koude douche zijn achtergelaten. De Britse troonopvolger heeft dan ook slechte herinneringen aan de school, waar zijn vader prins Philip juist tot bloei kwam. Charles sprak van ‘Colditz met een Schotse rok’ (‘Colditz in kilts’), een verwijzing naar de streng beveiligde Duitse gevangenis voor geallieerde krijgsgevangen in kasteel Colditz.

Tegenwoordig is de huisvesting minder spartaans en ook het regime is moderner geworden, waardoor Gordonstoun zijn aantrekkingskracht heeft gehouden. Claus komt op een uitdagende manier binnen voor de laatste twee jaar van de senior school. Hij moet de eerste twee weken online lessen volgen, en een deel van zijn medeleerlingen zal elkaar al veel langer kennen omdat ze al langer daar op school zitten.

LEES OOK:

Spaanse koning benadrukt belang universitair onderwijs tijdens corona

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.