Haakon King Norway

Haakon Magnus, dit wil je weten over de toekomstige koning van Noorwegen

Haakon Magnus, de kroonprins van Noorwegen is de toekomstige koning van het land. Terwijl zijn vader, koning Harald V is het ziekenhuis ligt, bereidt hij zich voor op het koningsschap.

Haakon – Historier om en Tronarving, zo heet de biografie van de Noorse kroonprins Haakon Magnus. Het boek verscheen in 2023 en geeft een mooi en vooral eerlijk beeld van de Noorse prins, en toekomstige koning van Noorwegen.

Twee jaar lang heeft journalist en schrijver Kjetil S. Østli doorgebracht met kroonprins Haakon. In het boek vertelt de Noorse troonopvolger over zijn opvoeding, over het gevoel van vrijheid als student in Californië, toen hij Mette-Marit ontmoette, over het leven als vader, zijn verlangen om de wereld te veranderen, en over ouder worden.

Dood van de koning

Haakon Magnus was nog maar 17 jaar oud toen zijn grootvader, Koning Olav, op 17 januari 1991 overleed. Dit leidde tot de troonsbestijging van zijn vader, Koning Harald V. Haakon zelf werd de kroonprins. In het boek vertelt hij hoe indrukwekkend hij de dagen na de dood van de Noorse koning vond. “Na de dood van mijn opa reden we van Kongsseteren naar het Paleis. Toen zag ik alle lichten buiten. Eerst een paar lichten, toen steeds meer, ze groeiden uit tot een zee. (…) We stonden bij de ramen en zagen het. We zagen de mensen langzaam naar boven komen. Alles was zo stil. We zagen hen licht na licht aansteken. Het was indrukwekkend voor mij om daar bij het paleisraam te staan en de Paleisplein te zien oplichten.”

Koning Harald V in ziekenhuis

Op het moment van schrijven ligt de huidige koning van Noorwegen, Harald V, in het ziekenhuis met ernstige hartproblemen. Zijn gezondheid is de jaren verslechterd en hij heeft met spoed een pacemaker gekregen. Het kan niet anders dan dat Haakoon nu terug denkt aan het overlijden van zijn grootvader. Met als groot verschil dat wanneer de huidige koning overlijdt, hij nu zelf de koning wordt en zijn oudste kind troonopvolger.

Haakon en Mette-Marit

De biografie portretteert kroonprins Haakon als een veerkrachtig mens die intense media-aandacht en publieke tegenstand kreeg toen hij besloot om samen te gaan wonen met kroonprinses Mette-Marit, nog voor ze getrouwd waren. Bovendien was Mette-Marit gescheiden en alleenstaande moeder. De media-aandacht was zo groot en deels ook negatief, dat het stel besloot om uit elkaar te gaan. Maar ondanks de uitdagingen bleven ze standvastig, gesteund door toenmalig premier Jens Stoltenberg. En Haakon is een toekomstige koning die vastbesloten is zijn rol te vervullen.

Lees ook: koning Harald direct opgenomen in ziekenhuis Oslo

Norway Royalty harald

Begrafenis van de Noorse koning

Tussen de zieke koning Harald van Noorwegen en diens vader, koning Olav, zijn vele paralellen. Onder andere de leeftijd waarop beiden ziek zijn en de lange periode van een steeds slechter wordende gezondheid. De troonbestijging van Harald V van Noorwegen vond plaats op 17 januari 1991, na het overlijden van zijn vader, Koning Olav V. Koning Olav overleed op 17 januari 1991 op 87-jarige leeftijd na een lange periode van ziekte. De dag na de begrafenis werd Harald V officieel uitgeroepen tot de nieuwe koning van Noorwegen tijdens een speciale zitting van de Storting (het Noorse parlement) in de Stortingzaal in Oslo.

Kroonprins Haakon neemt taken vader over

Volgens een woordvoerder van het Noorse paleis is koning Harald twee weken met ziekteverlof en neemt zijn zoon in die tijd de taken van zijn vader over. In 2020 kreeg koning Harald een nieuwe hartklep, nu dus een pacemaker.

Prins Haakon Koning Harald Noorwegen Royalty Online
Prins Haakon en Koning Harald Noorwegen

Update

De vraag is hoe lang het ziekteverlof van de koning echt duurt en of het niet zo is dat zijn toestand te slecht is om nog naar buiten te gaan. Kroonprins Haakon is maandagmiddag 4 maart gezien bij het Rikshospitalet, waar koning Harald is opgenomen. Kort daarna is ook koningin Sonja bij het ziekenhuis gezien. Eerder op maandag zijn ook prinses Märtha Louise, prinses Ingrid Alexandra en kroonprinses Mette-Marit gezien bij het Rikshospitalet.

Lees ook: koning Harald van Noorwegen heeft permanente pacemaker nodig

Tip van de redactie

Droom je ervan om je gezondheid goed in de gaten te houden? Begin vandaag nog met een Fitbit Charge 6. Met geavanceerde tracking voor elke activiteit, helpt het je koninklijke fitnessdoelen te bereiken. Voor meer info klik op onderstaande button.

Fitbit charge 6

Fitbit charge 6

Activity Tracker

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES