Prinses Beatrix En Claus verloving amalia en boris

Zo werd de verkering tussen Beatrix en Claus bekendgemaakt

Nu de verhalen de ronde doen over een eventuele romance tussen prinses Amalia en de Spaans-Bulgaarse prins Boris Saxe Coburg Gotha, is het leuk om te zien hoe dat bij haar grootmoeder, prinses Beatrix en haar opa Claus ging indertijd.

We wachten nog op een eventuele bekendmaking van de romance tussen prinses Amalia en prins Boris Saxe Coburg Gotha, net zoals iedereen in de jaren zestig met smacht wachtte op nieuws over prinses Beatrix en de liefde.

Begin jaren zestig keek heel het land naar het doen en laten van de kroonprinses, die zo langzamerhand de leeftijd had bereikt waarop verloving en huwelijk in beeld kwamen.

In 1965 was het dan eindelijk zo ver. In opmerkelijk goed Nederlands stelde Claus von Amsberg zich voor als de verloofde van de prinses. Ouder, maar erger nog: Duits. Twintig jaar na de oorlog lag dat nogal gevoelig.

Lees ook: verhuist Amalia voor prins Boris naar Spanje?

Prinses Beatrix En Claus
Prinses Beatrix En Claus

Beatrix en Claus innig gearmd

De persconferentie was onvermijdelijk geworden, nadat het stel tweemaal innig gearmd werd gefotografeerd, de tweede keer naar het schijnt achter een aanplant van jonge lariks. Het eerste beeld van de romance tussen Beatrix en Claus.

Een speurtocht naar de identiteit van de jongeman ging van start, een eis van De Telegraaf. Hoofdredacteur Stokvis zei: ‘Het kan wel een getrouwde man zijn, of erger nog: een chauffeur of en tuinman.’

Tot en met de premier kregen de naam niet uit de halsstarrige Beatrix. Koningin Juliana hield zich op de vlakte. Om de gemoederen te bedaren wordt de pers opgeroepen zich terughoudend op te stellen.

Beatrix En Haar Claus
Juliana, Beatrix En Claus

Richard

Wat diezelfde pers de indruk geeft dat er wel degelijk iets aan de hand is. Zeker als de BBC meldt dat de prinses zich gaat verloven met prins Richard zu Sayn Wittgenstein-Berleburg. Die bestaat echt en wordt door Beatrix en Claus zelfs gebruikt voor een afleidingsmanoeuvre.

Als de grote Britse krant Daily Express een foto van Beatrix en Claus publiceert, is het hek van de dam. In Duitsland weet Bild wie het is. Het lukt de KRO zelfs na flink spitten de prins zelf te spreken te krijgen. Die moet daarvoor wel wakker worden gebeld.   

Beatrix En Claus
Beatrix En Claus

Beatrix stelt met haar adviseurs een plan op om de verloving bekend te maken, en zo zien de televisiekijkers eindelijk dan het paar.

Lees ook: dit wil je weten over prins Boris

Tip van de redactie

In Portret van prinses Beatrix herontdekken we een jonge Beatrix door de scherpe pen van Hella S. Haasse. Een intrigerende blik op de prinses vóór de kroon, waar spanning en publiciteit samenkomen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Andere Tijden

TEKST MANON DAELMANS/Royalty-Online
BEELD GETTYIMAGES

#Royaltynl

Hella S. Haasse