Zo werd de verkering tussen Beatrix en Claus bekendgemaakt

Het gedoe rond een eventuele verkering van onze kroonprinses is een verre echo van hoe het haar grootmoeder verging.

Begin jaren zestig keek heel het land naar het doen en laten van de kroonprinses, die zo langzamerhand de leeftijd had bereikt waarop verloving en huwelijk in beeld kwamen.

In 1965 was het dan eindelijk zo ver. In opmerkelijk goed Nederlands stelde Claus von Amsberg zich voor als de verloofde van de prinses. Ouder, maar erger nog: Duits. Twintig jaar na de oorlog lag dat nogal pijnlijk.

De persconferentie was onvermijdelijk geworden, nadat het stel tweemaal innig gearmd werd gefotografeerd, de tweede keer naar het schijnt achter een aanplant van jonge lariks.

Een speurtocht naar de identiteit van de jongeman ging van start, een eis van De Telegraaf. Hoofdredacteur Stokvis zei: ‘Het kan wel een getrouwde man zijn, of erger nog: een chauffeur of en tuinman.’

Tot en met de premier kregen de naam niet uit de halsstarrige Beatrix. Koningin Juliana hield zich op de vlakte. Om de gemoederen te bedaren wordt de pers opgeroepen zich terughoudend op te stellen.

Wat diezelfde pers de indruk geeft dat er wel degelijk iets aan de hand is. Zeker als de BBC meld dat de prinses zich gaat verloven met prins Richard zu Sayn Wittgenstein-Berleburg. Die bestaat echt en wordt door Beatrix en Claus zelfs gebruikt voor een afleidingsmanoeuvre.

Als de grote Britse krant Daily Express een foto van Beatrix en Claus publiceert, een opzetje van De Telegraaf, is het hek van de dam. In Duitsland weet Bild wie het is. Het lukt de KRO zelfs na flink spitten de prins zelf te spreken te krijgen. Die moet daarvoor wel wakker worden gebeld.   

Beatrix stelt met haar adviseurs een plan op om de verloving bekend te maken, en zo zien de televisiekijkers eindelijk dan het paar.

LEES OOK:

ONTHULLING! DIT IS AMALIA’S VRIEND

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Andere Tijden