Boris Saxe Coburg Gotha Vriendje Amalia

Dit wil je weten over prins BORIS SAXE-COBURG-GOTHA

Dit wil je nu weten over prins BORIS SAXE-COBURG-GOTHA, de mogelijke vriend van Amalia der Nederlanden. Royalty Online dook in zijn familiegeschiedenis en achtergrond.

BORIS SAXE-COBURG-GOTHA studeerde aan de prestigieuze University of The Arts London. Inmiddels woont hij in Madrid en maakt prachtige kunstwerken. En, niet onbelangrijk, hij is tegenwoordig goed bevriend met onze prinses Amalia. Tijd dus voor een portret.

Na zijn studie aan UAL vertrok Boris Saxe-Coburg-Gotha naar Madrid. Daar ontmoette hij PRINCES CATHARINA-AMALIA BEATRIX CARMEN VICTORIA, die wij ‘gewoon’ Amalia noemen. Een speciale ontmoeting, want de twee leken het op de bruiloft van bruiloft van de hertogin van Medinaceli die ze samen bezochten wel heel erg naar hun zin te hebben. De internationale pers maakte er direct melding van. Zo schreef Tatler: “Boris en Amalia dezelfde sociale kringen in Madrid en andere internationale steden waar ze hun tijd doorbrengen. Wanneer Amalia van Nederland naar Madrid gaat, brengen ze vaak tijd samen door.”

Lees ook: nu zien: dít is Boris Saxe-Coburg-Gotha

Amalia En A Boris Saxe Coburg Gotha
Boris Saxe Coburg Gotha

Het Spaanse Hola schreef dat Boris en Amalia elkaar al geruime tijd kennen, aangezien de families bevriend zijn. (Altijd een goed teken voor een match!) Koningin Máxima en koning Willem Alexander zijn naar Madrid gevlogen na het overlijden van Boris’s vader, prins Kardam, om zijn begrafenis bij te wonen en hun familievrienden te steunen. Allemaal tekenen die erop wijzen dat de twee families dicht bij elkaar staan.

Waar komt de naam BORIS SAXE-COBURG-GOTHA vandaan?

Maar wie is BORIS SAXE-COBURG-GOTHA nou precies? De 26-jarige Boris is de zoon van wijlen Prins Kardam van Turnovo en nu zelf Prins van Turnovo; met andere woorden, hij is de erfgenaam van de niet meer bestaande troon van Bulgarije.

Artist Boris Saxe Coburg Gotha
Artist Boris Saxe Coburg Gotha

Hoewel de troon daar is opgeheven, heeft Boris nog altijd veel koninklijk aanzien. Boris is in Madrid geboren als prins Saksen-Coburg-Gotha. De naam Saksen-Coburg-Gotha kwam in 1840 in de Britse koninklijke familie door het huwelijk van koningin Victoria met prins Albert, zoon van Ernst, hertog van Saksen-Coburg & Gotha. Maar het was koning George V die de Duits klinkende titel verving door die van Windsor in 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Lees ook: verhuist Amalia voor prins Boris naar Spanje?

Spaanse Boris Saxe Coburg Gotha
Boris Saxe Coburg Gotha en zijn kunstwerken

De monarchie in Bulgarije werd weggevaagd in 1946, toen de Volksrepubliek Bulgarije werd opgericht. De tsaar, Simeon II, ging in ballingschap, waarmee een einde kwam aan het koninkrijk Bulgarije en het communistische tijdperk begon. De oprichting van de Volksrepubliek luidde het einde in van een monarchie die sinds de 7e eeuw had bestaan. Een oud geslacht dus waar prins Boris nu nog steeds deel van uitmaakt.

De toekomstige man van prinses Amalia?

Het Franse society blad Point de Vue schreef: “De oudste dochter van koning Willem-Alexander heeft misschien al haar droomprins gevonden.” Tijdschrift Privé schreef: “Kroonprinses Catharina-Amalia beleeft een tedere romance met prins Boris van Bulgarije.” Het Spaanse Vanitatis bericht dat kroonprinses Amalia tegenwoordig een uitgesproken liefde voro Spanje, en dan vooral voor Madrid heeft. “Waar ze de afgelopen maanden regelmatig is gezien,” aldus de Spaanse royalty watchers.

Boris Saxe Coburg Gotha 1
Boris Saxe Coburg Gotha bij zijn afstuderen in Engeland

Prinses Amalia werd half oktober in Madrid gefotografeerd terwijl ze boodschappen deed in een supermarkt in het stadscentrum, en vervolgens een paar dagen later met haar moeder. Geen enkele officiële bevestiging is ooit door het Koninklijk Huis gepubliceerd, maar de royalty watchers weten al bijna genoeg. Een koninklijke romance is het mooiste wat er is.

Amalia der nederlanden princess
Kroonprinses Amalia

Prinses Miriam, de moeder van Boris

De moeder van prins Boris is prinses Miriam Ghazi (1963). Ze werd geboren als Miriam Ungría y López en is sieradenontwerper, kunstzinnig als haar zoon dus. Tijdens haar eerste huwelijk droeg ze de titel Prinses van Tarnovo. Door haar eerste huwelijk met Kardam, Prins van Tarnovo, werd ze lid van de Bulgaarse koninklijke familie.

In 2008 kregen Miriam en haar echtgenoot een ernstig auto-ongeluk. Miriam belandde in het ziekenhuis en haar man liep ernstig hersenletsel op, dat hem uiteindelijk in een coma deed belandden vanaf 2010. Hij overleed in 2015. Boris werd dat jaar 18.

Untitled Design
Prins Boris, rechts, in 2015 tijdens de uitvaart van zijn vader

Na de dood van haar echtgenoot in 2015 werd haar zoon Prins Boris de beoogde troonopvolger van de opgeheven Bulgaarse troon. Op 3 september 2022 trouwde ze met Prins Ghazi bin Muhammad, een eerste neef van koning Abdullah II bin Al Hussein van Jordanië, en werd zo lid van de Jordaanse koninklijke familie.

Boris Saxe Coburg Gotha En Prinses Amalia prinses Miriam
Prinses Miriam, links, haar echtgenoot prince ghazi bin muhammad rechts

Bulgaarse koninklijke familie

Hoewel de Bulgaarse troon officieel niet meer bestaat, heeft het Bulgaarse koningshuis nog wel een actief Instagram account. Daarop staan prachtige foto’s die laten zien dat Prins Boris en zijn broer, Prince Beltrán, van koninklijke bloede zijn. Op de onderstaande foto is het paleis te zien waar de voorouders van Boris woonden, Vrana Palace in Sofia, dat nu deels een museum is, geweid aan de geschiedenis van de Bulgaarse koninklijke familie.

Lees ook: Simeon II werd 75 jaar geleden de laatste Tsaar van Bulgarije

Boris Saxe Coburg Gotha En Prinses Amalia 1

De grootouders van prins Boris zijn al behoorlijk op leeftijd, maar zien hun kinderen en kleinkinderen nog steeds, zo blijkt uit het officiële Instagram account. Op de achterste rij links zien we Boris staan. Op de tweede foto staat hij pal achter zijn grootouders.

8
Boris Saxe Coburg Gotha En Prinses Amalia 2

Prinses Amalia

Prinses Amalia bevindt zich in goed gezelschap als het om parterkeuze in haar familie gaat. Haar grootmoeder, Beatrix, viel als een blok voor de knappe, lieve prins Claus uit Duitsland. Haar vader verloor zijn hart aan de Argentijnse Máxima. En als zij nu haar oog heeft laten vallen op de Bulgaarse prins Boris, dan wensen wij haar in ieder geval heel veel geluk en liefs. Want trouwen uit liefde, dat is niet iets wat alle royals is of was gegeven. En het is een groot goed als je die vrijheid hebt.

Boris Saxe Coburg Gotha En Prinses Amalia 3
Koning Willem Alexander, prinses Amalia en prinses Beatrix

Tip van de redactie

In Amalia onthult Claudia de Breij een persoonlijk portret, geleid door gesprekken over koningschap, passies en de uitdagingen van sociale media. Met unieke foto’s uit Amalia’s privéarchief. Een bijzondere reis dichtbij de prinses. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD INSTAGRAM @boris.saxe/ @royalfashionchannel/ @royalfamilyofbulgaria/ gettyimages

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty