als vader

Zó is koning Willem-Alexander als vader

Koning Willem-Alexander is naast koning van Nederland ook vader van drie dochters. Hoe is hij als vader? Streng, grappig of juist lief? 

Koning Willem-Alexander heeft samen met zijn vrouw koningin Máxima drie prachtige dochters: Amalia (2003), Alexia (2005) en Ariane (2007). Naast dat Willem-Alexander hard werkt als koning, is hij natuurlijk ook vader. 

Hoe is koning Willem-Alexander als vader?

Tijdens de fotomomenten en bijkomende interviews delen de prinsessen altijd leuke weetjes over hun vader. Wie had bijvoorbeeld de volgende dingen over onze koning gedacht? 

Betrokken vader

Willem-Alexander is een heel betrokken vader. Hij steunt zijn kinderen op ieder moment. Niet alleen helpt hij ze bij examens en bij studiekeuzes, ook kunnen ze op zijn steun rekenen wanneer het iets minder met een van de prinsessen gaat. Bijvoorbeeld in de periode waarin Amalia werd bedreigd. “Dat vreet wel aan je als ouders hoor. Dat je ziet dat je kinderen gewoon niks meer kunnen doen. En dat heeft er echt wel in ons persoonlijk leven heel hard ingehakt in 2022”, vertelde de koning eerder. 

als vader
De prachtige koninklijke familie

Grappige vader

Volgens de drie prinsessen is koning Willem-Alexander ook een grappige vader. Hij maakt volgens de drie altijd typische vader-grapjes, waar hijzelf graag het hardst om moet lachen. Volgens Amalia vindt hij zichzelf ook de grappigste thuis, maar of de vrouwen in zijn huis daarover hetzelfde denken? 

Lees ook: Dit zijn de grappigste Tweets over ons koningshuis

Veel vrijheid 

Koning Willem-Alexander geeft zijn drie dochters veel vrijheid. In een eerder interview met de NOS zei hij hierover het volgende: ‘Dat is wat ik bij Amalia ook blijf benadrukken. Ken je eigen grenzen, ga er overheen. Maak fouten, dat heb ik ook gedaan, waardoor je jezelf leert kennen en dat je die fouten niet later in het leven hoeft te maken’, deelt de koning. Volgens de koning is het het beste om dingen te ontdekken zonder dat het Nederlandse publiek er met zijn neus bovenop zit. Volgens Willem-Alexander kun je alleen dan de persoon zijn die je écht wil zijn. 

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD ANP