musical

Wist je dat Amalia ‘officieel’ geen troonopvolger kan zijn in dít geval?

Amalia staat weer even helemaal in the picture. Niet zo gek natuurlijk, onze beoogde troonopvolgster wordt over een paar maanden 18. En er worden maar liefst 2 boeken over haar uitgebracht. Een historisch feitje uit 1 van die boeken zorgt nu voor ophef in Den Haag.

Naast het boek ‘Amalia’, dat Claudia de Breij over de 17-jarige mocht schrijven, op basis van gesprekken die afgelopen zomer plaatsvonden, bracht ook politicus Peter Rehwinkel een boek over haar uit. Het heet ‘Amalia – de plicht roept’ en premier Rutte ontving er gisteren het eerste exemplaar van.

Inmiddels is het boek door meer politici gelezen. En is er iets opmerkelijks ‘ontdekt’. Het is namelijk zo dat het officiële regeringsstandpunt momenteel nog is dat iemand die homoseksueel is, geen troonopvolger kan worden. Dit omdat het koning(in)schap erfelijk is en er op die manier geen nieuwe troonopvolger geboren zou kunnen worden. Mocht Amalia gay zijn, dan zou ze in de huidige situatie de troon niet mogen bestijgen.

Het is een erfenis uit 2000. Het kabinet-Kok besprak toen de invoering van het homohuwelijk en maakte voor de troonopvolger dus deze uitzondering. Niet meer van deze tijd! Vinden veel huidige politici. Onder meer VVD-Kamerleden Rudmer Heerema en Hatte van der Woude en D66-parlementariër Joost Sneller vragen het kabinet het standpunt te herzien. Ook de PvdA stelde vragen naar aanleiding van het boek. En GroenLinks vindt dat “iedereen zichzelf moet kunnen zijn”.

Op onderstaande foto zie je Mark Rutte die het eerste exemplaar van Rehwinkels boek ontvangt

Rutte Ontvangt Eerste Exemplaar Boek Amalia

LEES OOK:

Kennismaken met: Chiara de Bourbon

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP, Instagram @koninklijkhuis / RVD