musical

Wist je dat Amalia ‘officieel’ geen troonopvolger kan zijn in dít geval?

Amalia staat weer even helemaal in the picture. Niet zo gek natuurlijk, over onze beoogde troonopvolgster zijn maar liefst 2 boeken uitgebracht. Een historisch feitje uit 1 van die boeken zorgt nu voor ophef in Den Haag.

Naast het boek ‘Amalia’, dat Claudia de Breij over de kroonprinses mocht schrijven, op basis van gesprekken die plaatsvonden, bracht ook politicus Peter Rehwinkel een boek over haar uit. Het heet ‘Amalia – de plicht roept’ en premier Rutte ontving er het eerste exemplaar van.

BESTEL HIER

Inmiddels is het boek door meer politici gelezen. En is er iets opmerkelijks ‘ontdekt’. Het is namelijk zo dat het officiële regeringsstandpunt momenteel nog is dat iemand die homoseksueel is, geen troonopvolger kan worden. Dit omdat het koning(in)schap erfelijk is en er op die manier geen nieuwe troonopvolger geboren zou kunnen worden. Mocht Amalia gay zijn, dan zou ze in de huidige situatie de troon niet mogen bestijgen.

Het is een erfenis uit 2000. Het kabinet-Kok besprak toen de invoering van het homohuwelijk en maakte voor de troonopvolger dus deze uitzondering. Niet meer van deze tijd! Vinden veel huidige politici. Onder meer VVD-Kamerleden Rudmer Heerema en Hatte van der Woude en D66-parlementariër Joost Sneller vragen het kabinet het standpunt te herzien. Ook de PvdA stelde vragen naar aanleiding van het boek. En GroenLinks vindt dat “iedereen zichzelf moet kunnen zijn”. Hopelijk komt er heel snel een oplossing voor dit ouderwetse standpunt.

Op onderstaande foto zie je Mark Rutte die het eerste exemplaar van Rehwinkels boek ontvangt

Rutte Ontvangt Eerste Exemplaar Boek Amalia

Tip van de redactie

BESTEL HIER

LEES OOK:

Kennismaken met: Chiara de Bourbon

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP, Instagram @koninklijkhuis / RVD