weinig staatsbezoeken

Dít is de reden waarom koning Willem-Alexander zo weinig staatsbezoeken ontvangt

Sinds koning Willem-Alexander in april 2013 werd ingehuldigd als koning der Nederlanden, heeft hij 29 staatsbezoeken afgelegd. Bezoeken aan Nederland blijven nagenoeg uit. Hoe zit dit? 

Naar Zuid-Afrika, naar Griekenland en naar Zweden: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben het maar druk met alle staatsbezoeken. Als het aan het koningspaar had gelegen waren ze vorige week ook naar Vietnam afgereisd voor een bezoek. Dit werd echter door de president van het land uitgesteld. 

Lees ook: Staatsbezoek Willem-Alexander en Máxima aan Vietnam uitgesteld

Soms jaren nodig

Staatsbezoeken worden altijd ruim van te voren gepland. Voordat er een officiële uitnodiging komt, wordt er soms diverse jaren aan een programma voor een koning en/of koningin gesleuteld. Het is dus niet zo één, twee, drie geregeld. 

Verklaring koning Willem-Alexander

Onze koning vertelde in het programma Timmyland waarom hij vaker op staatsbezoek gaat dan hij ontvangt: “Er is iets wat een protocol heet. Degene die een ‘jonger’ staatshoofd is, gaat eerst bij de ander op bezoek.” Dus degene die minder lang koning of koningin is, zal een bezoek afleggen aan het andere land. Is het bezoek afgelegd? Dan kan er een tegenbezoek worden gepland. Soms wordt dat direct gedaan, maar ook daar kan weer jaren overheen gaan. 

Lees ook: Willem-Alexander en Máxima bedanken Zuid-Afrika voor staatsbezoek

Inauguration Of King Willem Alexander As Queen Beatrix Of The Netherlands Abdicates
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Weinig staatsbezoeken 

In de eerste drie jaar van het koningschap van koning Willem-Alexander, heeft hij maar twee staatsbezoeken mogen ontvangen. Koning Filip van België bracht een staatsbezoek aan Nederland. Dit vond plaats in november 2016. Koning Filip werd na koning Willem-Alexander gekroond, vandaar dat hij een bezoek bracht aan Nederland en niet andersom. Ook de Chinese president Xi Jinping bracht een staatsbezoek aan Nederland. Hij ging bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima langs omdat hij toch al in Nederland moest zijn. In totaal zijn er tot nu negen inkomende staatsbezoeken geweest. Het volgende staatsbezoek staat al wel gepland. Koning Felipe en koningin Letizia brengen op 17 en 18 april een bezoek aan Nederland. 

Lees ook: Felipe en Letizia gaan binnenkort op staatsbezoek in Nederland

Tip van de redactie

Deze glazen kroon theelichthouder straalt landelijke romantiek uit. Kaarslicht tovert er een warme gloed in. Perfect te combineren met andere theelichthouders voor een sfeervol geheel. Voor meer informatie klik op onderstaande button. 

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl