Beatrix

Knallende paleisruzie met Beatrix onthuld in biografie

In de biografie van D66-leider Hans van Mierlo werden indertijd nogal wat onthullingen gedaan. Koningin Beatrix mengde zich volgens het boek namelijk nog intensiever dan al werd vermoed in de moeizame kabinetsformatie van 1994. Het leidde tot ‘anderhalf uur paleisruzie’, waarbij Beatrix op het einde ‘vals’ werd.

‘Anderhalf uur paleisruzie‘ met koningin Beatrix. Het overkwam, in zijn eigen woorden, D66-leider Hans van Mierlo in de zomer van 1994. Uit een dagboek van Van Mierlo dat later is opgedoken: ‘Het eerste half uur is voor haar. Ze speelt het sterk. (-) Het tweede half uur is voor mij.’ Inzet van het dispuut was het verlangen van Van Mierlo exclusief vast te houden aan de totstandkoming van een Paars kabinet, de eerste regering sinds 1918 zonder confessionele inbreng. De koningin suggereerde dat Van Mierlo bezig was het land onbestuurbaar te maken.

Er is wel vaker verondersteld van Beatrix, die koningin was van 1980 tot 2013, dat ze zich actief bemoeide met politieke zaken, met name tijdens kabinetsformaties. Overtuigend bewijs daarvoor is niet voorhanden, omdat besprekingen tussen politici en staatshoofd gerekend worden tot het zogeheten ‘geheim van paleis Noordeinde’. Beatrix zelf heeft haar bemoeienis gerelativeerd.

prinses beatrix jarig

Lees ook: biografie koning Filip op komst

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Tip van de redactie

In Portret van prinses Beatrix herontdekken we een jonge Beatrix door de scherpe pen van Hella S. Haasse. Een intrigerende blik op de prinses vóór de kroon, waar spanning en publiciteit samenkomen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Hella S. Haasse