prinses beatrix opent molen Beatrix Present At Concert Youth Orchestra

Knallende paleisruzie met Beatrix onthuld in biografie Hans van Mierlo

In de biografie van D66-leider Hans van Mierlo die vrijdag uitkomt worden nogal wat onthullingen gedaan. Koningin Beatrix mengde zich volgens het boek namelijk nog intensiever dan al werd vermoed in de moeizame kabinetsformatie van 1994. Het leidde tot ‘anderhalf uur paleisruzie’, waarbij Beatrix op het einde ‘vals’ werd, schrijft de Volkskrant.

‘Anderhalf uur paleisruzie’ met koningin Beatrix. Het overkwam, in zijn eigen woorden, D66-leider Hans van Mierlo in de zomer van 1994. Uit een dagboek van Van Mierlo dat onlangs is opgedoken: ‘Het eerste half uur is voor haar. Ze speelt het sterk. (-) Het tweede half uur is voor mij.’ Inzet van het dispuut was het verlangen van Van Mierlo exclusief vast te houden aan de totstandkoming van een Paars kabinet, de eerste regering sinds 1918 zonder confessionele inbreng. De koningin suggereerde dat Van Mierlo bezig was het land onbestuurbaar te maken.

Er is wel vaker verondersteld van Beatrix, die koningin was van 1980 tot 2013, dat ze zich actief bemoeide met politieke zaken, met name tijdens kabinetsformaties. Overtuigend bewijs daarvoor is niet voorhanden, omdat besprekingen tussen politici en staatshoofd gerekend worden tot het zogeheten ‘geheim van paleis Noordeinde’. Beatrix zelf heeft haar bemoeienis gerelativeerd.

LEES OOK:

Groothertogin Maria Theresa is blij met bloeddonoren

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.