Amalia, Willem Alexander, Maxima

Deze bedragen krijgen de Van Oranjes bijgeschreven

Het laait ieder jaar wel weer een keer op: de discussie over het salaris van de koning. Maar om welke bedragen gaat het nu eigenlijk?

Eerst moet je weten dat de sommen geld zijn opgebouwd uit 2 delen: het grootste deel is een onkostenvergoeding voor personeelskosten, het gaat dan om personeel dat direct voor de koninklijke familie werkt. En het dekt zaken als het Koninklijk Huisarchief en allerlei kantoordiensten. Het andere deel kun je zien als vrij te besteden ‘inkomen’. Ook zo benieuwd naar het werkelijke salaris van de koning?

Salaris van de koning: dik een miljoen

Willem-Alexander krijgt 1.035.000 euro bijgeschreven ieder jaar. Dat is zijn inkomen. Daarbovenop het deel voor de eerder genoemde onkosten: nog eens 5.373.000 euro.

Salaris van Máxima: minder dan een half miljoen

Máxima moet het doen met 411.000 euro aan inkomen. En het bedrag voor haar onkosten is 700.000 euro. Aan haar hofdames zal ze weinig kwijt zijn, overigens. Ter vergelijking: als je alles bij elkaar optelt, ontvangt Máxima bijna 6 keer minder dan haar echtgenoot.

Salaris van Beatrix: middenmoot

Prinses Beatrix mag nog ieder rekenen op ruim een half miljoen euro: zij ontvangt 585.000 euro inkomen. En nog eens 1.154.000 euro aan onkosten, zoals gezegd voor personeel met name.

Salaris van Amalia: 0 euro

Amalia krijgt in principe 307.000 euro aan inkomen en 1.420.000 euro aan onkostenvergoeding. Maar de jonge kroonprinses ziet voorlopig af van het ontvangen van de uitkeringen. Ze heeft toegelicht de onkostenvergoeding terug te storten zolang ze als prinses geen hoge kosten maakt.

Leuke ’throwback’ is dit Royalty-artikel uit 2014. Daarin lees je het hoe het tóen zat met het salaris van de koning.

Balkonscene Prinsjesdag 2023

LEES OOK: Zoveel geven royals uit aan parfum

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty.

Bron: parlement.com, beeld: ANP, Instagram @koninklijkhuis

#Royaltynl