Willem Alexander, Amalia

Prinses Amalia ziet ook volgend jaar af van uitkering

Prinses Amalia ziet ook volgend jaar af van haar uitkering. Dat staat in de miljoenennota die op Prinsjesdag is gepresenteerd.

De Prinses van Oranje heeft volgend jaar recht op 1,83 miljoen euro. De uitkering is opgebouwd uit een inkomen van 322.000 euro en een onkostenvergoeding van 1,5 miljoen euro.

In een brief aan demissionair premier Mark Rutte schreef Amalia voor haar achttiende verjaardag echter dat ze het inkomen tot aan het eind van haar studie zal terugstorten. ‘Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zo moeilijk hebben, zeker in deze onzekere coronatijd’, schreef ze toen.

Ook de onkostenvergoeding wil Amalia niet ontvangen, omdat ‘ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken’. Momenteel studeert Amalia aan de Universiteit van Amsterdam.

Staatskas

In de Tweede Kamer heeft PVV-leider Wilders vandaag koning Willem-Alexander opgeroepen het voorbeeld van zijn oudste dochter te volgen en zijn salarisverhoging terug te storten in de staatskas, ‘nu Nederland het moeilijk heeft’. Demissionair premier Rutte weigerde een verzoek in die richting over te brengen aan de koning.

Volgend jaar gaat bijna 55,9 miljoen euro naar het koningshuis, ruim 11 procent meer dan dit jaar. Vorig jaar werd er 50,2 miljoen euro begroot voor het koninklijk huis.

De functionele kosten van de koning stijgen komend jaar met 4,5 miljoen euro. Het bedrag van in totaal 36,7 miljoen euro kan de koning gebruiken voor kosten die ‘te relateren zijn aan de uitoefening van het koningschap’.

Budget

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia en prinses Beatrix hebben volgend jaar in totaal ongeveer 600.000 euro meer te besteden dan dit jaar. De koning krijgt er ongeveer 400.000 euro bij. Daarvan gaat ongeveer 340.000 euro naar personeel en 55.000 naar zijn eigen inkomen. Zijn jaarinkomen komt daarmee op 1,09 miljoen euro uit.

Koningin Máxima gaat er in totaal zo’n 64.000 euro op vooruit. Haar inkomen stijgt met 20.000 euro en vanaf 2024 verdient ze jaarlijks dus zo’n 431.000 euro. Haar budget voor personele en materiële uitgaven stijgt met 43.000 euro. Ook prinses Beatrix heeft als afgetreden vorst recht op een uitkering. Die is volgend jaar een ton hoger dan dit jaar, namelijk 1,84 miljoen.

eloise
KLIK HIER

ANP

#Royaltynl