Zus Mabel Wisse Smit Nicoline Overleden Kanker 11zon

Verdrietig nieuws voor prinses Mabel: zus Nicoline overleden

Mabel Wisse Smit kreeg deze maand intens verdrietig nieuws. Haar jongere zus Nicoline (1970) is op 12 december 2023 overleden aan kanker.

Dat prinses Mabel altijd een innige band had met haar jongere zus Nicoline (1970) en halfzus Eveline (1982) is algemeen bekend. Maar wie het Instagram account van haar zus Nicoline volgde, zag ook hoe bijzonder die band was. Door de jaren heen zie je foto’s van de drie zussen. Stralend en lachend. Mabel en Nicoline lijken uiterlijk zelf zo veel op elkaar, dat het soms moeilijk is om de twee uit elkaar te houden. Vorig jaar werd kanker vastgesteld bij Nicoline. Dat blijkt uit de website Wintervlinder waarop haar zus tot voor kort openhartig over haar ziekte schreef. Op 12 november overleed Nicoline.

Verdriet

Nicoline is op 12 november overleden en zes dagen later heeft haar uitvaart plaatsgevonden in kleine kring,” zo meldde tijdschrift Story. Royalty online schreef al eerder over de ziekte van Nicoline. Een klein portret van een prachtige vrouw en twee bijzondere zussen.

zus Mabel overleden
Mabel

De twee zussen, Mabel en Nicoline, verloren op jonge leeftijd hun vader. Mabel werd op jonge leeftijd weduwe toen haar man, prins Friso overleed na een ski-ongeluk. En nu slaat het noodlot voor de derde keer toe in de familie van de zussen. Op haar website beschreef Mabels zus hoe ze omging met haar diagnose. Ze was ook actief als schrijfster en spreker. Op de website van de Speakers Academy staat: “Nicoline Wisse Smit is passioloog. Ze streeft naar een leven vol liefde en ziet het hart als meest waardevolle gereedschap. In alles wat ze doet staan mensen, groei en passie centraal.” Op haar Linkedin profiel staan de woorden: Verwondert | Vertraagt | Verbindt. Drie mooie woorden die ook in haar blogs veelvuldig terugkwamen. “Verbinding met onszelf, anderen en de wereld om ons heen. Liefde komt in alles terug.” En die liefde vond ze zeker bij haar zus, Mabel. Haar focus op liefde en verbondenheid leidde er ook toe dat ze in 2019 BABS werd. Trouwambtenaar. Ze bedacht zelfs haar eigen trouwspel.

De liefde

Haar eigen liefdesrelatie, met Hugo Crombag, eindigde in een scheiding. Maar ze vond de liefde in Robert Jan Galema. En Nicoline laat haar grote liefde achter: dochter Lotte, die volgens royalty watchers net zo mooi en intelligent is als haar moeder. Nu zal het Mabel zijn die zich mede zal ontfermen over haar nichtje.

Zus Mabel Wisse Smit Nicoline Overleden Kanker 1 11zon
Mabel met haar dochters tijdens de uitvaart van haar overleden man, prins Friso

Nicoline Wisse Smit

Begin dit jaar, in februari 2023, plaatste ze een stuk dat ze in september vorig jaar al schreef. Het typeert met hoe veel humor ze over haar persoonlijke strijd tegen kanker kon schrijven: ‘Terug op de fiets van een gesprek met de huisarts over wilsverklaringen en euthanasie, komt het met bakken uit de hemel. Ik besluit mijn lievelingswinkel in te vluchten op de Utrechtsestraat. Terwijl ik het ene na het andere stuk pas, raak ik met de verkoper aan de praat. Op een goed moment zegt hij iets over mijn gebruinde huid. Zal ik hem vertellen over de pillen die ik slik? Dat die bruine huid het gevolg is van de behandeling. Maar als ik dat doe, werkt het als een dominospel. Immers, uitleggen dat ik amper in de zon heb gezeten, maar heel snel kleur en dat dit vermoedelijk een bijwerking is van de pillen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, brengt het gesprek automatisch op kanker. En soms, heel soms, heb ik daar simpelweg geen zin in. Dus kijk ik hem aan en zeg met een stralende lach: “Ik ben zonnebankuitbater van beroep.”‘

“Ik hield van elk moment op de berg”

Agressieve vorm van kanker

Uit andere stukken op haar website werd duidelijk dat het om een agressieve vorm van kanker ging in een ‘vergevorderd stadium’. Daarover schreef ze: “Als kankerpatiënt heb ik besloten en gekozen dat ik wil begrijpen waaraan ik lijd en hoe kanker werkt. Ik wil mijn artsen boven de tafel in de ogen kunnen kijken en met ze communiceren. Het maakt dat ik veel research doe en me volop laat adviseren door mensen die over bepaalde onderwerpen meer weten dan ik of bepaalde dingen beter begrijpen. Van mijn moeder leerde ik, dat je in het leven bij het maken van een keuze de uitkomst vaak niet weet.’

mabel en zus nicoline
Amsterdam, 25 juni 2022, Afas Live 30e Amsterdamdiner In Afas Live Te Amsterdam. Mabel en haar zus – rechts

Hoop

Ze vertelde ook vaak over de boeken die ze las. Boeken over kanker, maar ook boeken over de natuur. En uit de natuur haalde ze heel veel kracht. Dat bleek ook uit de foto’s en teksten op haar Instagram-account, zoals ‘De natuurkracht zo belangrijk om je goed te voelen, gezond te blijven of te helen’. Een van die foto’s was er een van Nicoline in de sneeuw in Oostenrijk. Het bijschrift (vertaald) ‘Ik hield van elk moment op de berg. Wat een magische kracht. (…) Dankbaar voor deze prachtige dag.’

Lees ook: wie zijn de andere grootouders van Luana en Zaria?

Mabels zus

Op de online redactie van Royaltynl lazen we tot voor kort met veel plezier haar blog. Niet omdat ze de zus van Mabel is, maar omdat ze prachtig schreef over een ziekte die zo onbeschrijflijk is. Wij wensen haar familie kracht, liefde en sterkte met dit grote verlies.

Lees ook: zo leerden we Claus kennen

Leestip

BESTEL HIER

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

19 DECEMBER 2023