bijzonder cadeau

Dít wel heel bijzondere cadeau gaf koning Frederik aan Mary op zijn verjaardag

Koning Frederik van Denemarken heeft op zijn eigen verjaardag cadeaus uitgedeeld. Voor zijn vrouw, koningin Mary, had hij een wel heel bijzonder cadeau. 

Koning Frederik van Denemarken heeft afgelopen week zijn 56ste verjaardag gevierd. Dit was zijn eerste verjaardag als koning en was daarmee extra speciaal. Op deze dag besloot hij ook anderen met cadeaus te verrassen. 

Onderscheiding voor koning Mary

Koning Frederik van Denemarken reikte ter ere van zijn verjaardag koning Mary een bijzonder cadeau in de vorm van een onderscheiding uit. Dit maakte het Deense hof op Instagram bekend. Het gaat om de onderscheiding ‘Groot Commandeurs Kruis in de Orde van de Dannebrog’ dit is de hoogste rang in de Orde van de Dannebrog. 

Verwijzing naar Deense vlag

Het woord Dannebrog verwijst ook wel naar de Deense vlag. De onderscheiding wordt alleen uitgereikt aan royals die nauwe familiebanden hebben met het Deense koningshuis, en dat heeft koningin Mary natuurlijk. 

Lees ook: Deense koning Frederik viert 56e verjaardag

Bijzondere onderscheiding 

De onderscheiding heeft een bijzonder uiterlijk. Het is een kruisvormige insigne met glitters en is in de kleuren rood en goud. Aan de binnenkant zijn diamanten bevestigd. Ook de zijkanten van het kruis zijn afgezet met diamanten, in de vorm van kronen. Bovenop is het monogram van koning Frederik te zien. Daar bovenop is er nog een diamanten kroon bevestigd. 

Meerdere bezitters

In totaal kunnen acht personen tegelijkertijd deze bijzondere onderscheiding hebben. Naast koningin Mary zijn ook de Deense koning Frederik, koningin Margrethe, prins Joachim en prinses Benedikte onderscheiden met de orde. Niet alleen de Deense royals hebben deze onderscheiding, ook de Noorse koning Harald en Zweedse koning Carl Gustaf zijn in het bezit van de onderscheiding. 

Lees ook: Dit koningshuis heeft de duurste kroonjuwelen ter wereld

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD ANP/GETTYIMAGES