Belgium Royals

Koning Albert en Paola vieren 65ste huwelijksjubileum met nieuwe foto

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vierden op 2 juli hun 65-jarig huwelijk. Ter ere van dit jubileum heeft het Belgische koningshuis een nieuwe foto van het paar vrijgegeven.

Op de foto is te zien hoe Albert en Paola samen op een bankje zitten, genomen bij hun vakantiehuis in Châteauneuf-Grasse, in het zuiden van Frankrijk. Daar zouden ze afgelopen weekend hun briljanten huwelijk hebben gevierd met hun familie.

’65 jaar geleden gaven ze elkaar het jawoord’, klinkt het in het bijschrift van de foto.

Albert en Paola ontmoetten elkaar tijdens de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958. Ze trouwden op 2 juli 1959 en kregen samen drie kinderen: Filip, Astrid en Laurent. Inmiddels hebben ze twaalf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Het huwelijk van Albert en Paola van België heeft door de jaren heen verschillende uitdagingen gekend; op een gegeven moment stonden ze zelfs op het punt te scheiden, maar later hebben ze hun relatie weten te herstellen.

Lees ook: Belgische koning Albert onwel geworden in Zuid-Frankrijk

Albert was koning van België van 1993 tot 2013, waarna hij werd opgevolgd door zijn zoon, koning Filip. In België behoudt iemand die afstand doet van de troon nog wel zijn titel, vandaar dat Albert nog steeds koning wordt genoemd. In Nederland gaat dat anders. Na de troonafstand van Beatrix ging zij verder als prinses Beatrix der Nederlanden. Haar zoon, Willem-Alexander, volgde haar op als koning van Nederland. Het is gebruikelijk om een voormalig monarch aan te spreken met de titel die zij verkiezen na hun aftreden. Zo koos Beatrix voor de titel ‘prinses’. Zodoende staat zij bekend als prinses Beatrix in plaats van koningin Beatrix.

Lees ook: Koning Albert weer in het openbaar

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES