schaatsen

Prinses Margriet het ijs op voor een goed doel

Een jaar geleden vond prinses Margriet het ‘een beetje te riskant’ om mee te doen aan de Hollandse 100, een initiatief van Lymph en Co, omdat ze vanwege de lockdown niet genoeg tijd had om te trainen. Een beslissing waar ze achteraf wel een beetje spijt van had. Maar dit jaar zal ze wederom, met een groot deel van de Koninklijke familie, op het ijs gaan staan om aandacht te vragen voor lymfeklierkanker.

’Als je zo nabij een ziekteproces bent geweest, blijft dat je dan altijd bij,’ aldus Prinses Margriet. Ze zal binnenkort met een deel de Koninklijke familie op het ijs gaan staan om aandacht te vragen voor lymfeklierkanker en hopelijk weer veel donaties – voor financiering van wetenschappelijk onderzoek naar betere en effectievere behandelingen van deze ziekte.

80 jaar

Prinses Margriet heeft er zin in, vol enthousiasme vertelt ze: ’Ik doe dit jaar weer mee. Vorig jaar was er, voordat de wedstrijd plaatsvond, heel weinig tijd om überhaupt – op welke manier dan ook, enigszins iets aan sport te doen, vanwege corona. Het was toen een beetje te kort dag, waardoor ik niet heb meegedaan. Maar nu dus weer wel’, glimlacht prinses Margriet, die onlangs 80 jaar is geworden. 

Spannend

Of ze het spannend vindt om de schaatsen weer om te gaan binden? ’Ik vind het gewoon héél leuk om te doen. Ik ben blij dat ik het weer kan doen’, glimlacht prinses Margriet. De OER-Hollandse winterduathlon van Lymph&Co vindt op 19 maart in Thialf Heerenveen plaats met 10 kilometer schaatsen, dat zal worden gevolgd door 90 km fietsen. In totaal kent deze 7e editie van dit evenement vier onderdelen. Zo ook de familie-/groepsestafette: samen met vrienden, familie, collega’s of teamgenoten zoveel mogelijk rondjes schaatsen binnen één uur.

schaatsen
1 2

Zoon Bernhard

Inmiddels is het bijna 10 jaar geleden dat lymfeklierkanker bij haar 53-jarige zoon werd vastgesteld. Sindsdien is prinses Margriet bewuster geworden van deze ernstige ziekte, waar nog onvoldoende goede behandelingsmogelijkheden voor zijn. Het is voor Bernhards’ moeder dan ook van grote betekenis om haar steentje bij te blijven dragen. ’Als je zo nabij een ziekteproces bent geweest, dan blijft dat je dan altijd bij. Natuurlijk slijt dat ook wel, maar je komt steeds weer mensen tegen die ook deze vreselijke ziekte hebben. Daardoor blijf ik ook graag actief om dit prachtige initiatief te ondersteunen’, vertelt prinses Margriet. ’Natuurlijk ben ik hartstikke trots op Bernhard en zijn initiatief. Het is zó mooi als je je eigen ziekte weer in iets positiefs kan omzetten.’ 

Foto’s

Haar man, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, is ieder jaar langs de baan te vinden om mooie plaatjes van zijn schaatsende of fietsende familie te schieten. Of er nog iets speciaals met die foto’s wordt gedaan – een collage aan de muur bijvoorbeeld? ’Nou, dan moeten we een héél groot huis hebben, als je weet hoeveel foto’s mijn man maakt’, aldus een lachende prinses Margriet. ’Nee, maar leuk idee hoor! We kunnen daar het plafond misschien voor gaan gebruiken, haha!’    

Door Emelie van Kaam, beeld GettyImages

Tip van de redactie

fitbit
BESTEL HIER