Carl Gustaf (2)

Zet terreur streep door rekening feest Carl Gustaf?

Zweden vragen zich door terreurdreiging af of viering jubileum Carl Gustaf die voor september gepland staat wel door kan gaan.

Het leek gewoon een fijn feest te worden, de viering van het 50-jarig regeringsjubileum van koning Carl Gustaf en koningin Silvia. Oké, de koning moest plotseling een open hart-operatie ondergaan, maar verder liep alles eigenlijk toch wel gesmeerd. En zijn we op weg naar de grote climax, als heel het land in vreugde uit gaat barsten.

Als dat tenminste allemaal doorgaat. Op 13 september al is het begin van de grootse viering gepland, met een receptie op het paleis. In de week daarop zit het vol activiteiten en evenementen, waarbij ook de koninklijke familie aanwezig zal zijn.

Risico

Het hoogtepunt is een groot jubileumbanket op 15 september.De volgende dag zijn koningin Silvia en koning Carl Gustaf van plan om in een koets door Stockholm te rijden en hun onderdanen te groeten. Maar nemen de royals een veel te groot risico?

Zweden is in de greep van dreigende terreur. De geheime dienst waarschuwt voor aanslagen door islamisten. ‘We weten dat geplande terreurdaden zijn afgewend’, zei premier Ulf Kristersson vorige week op een persconferentie in Stockholm. De dreiging is dus zeker ernstig.

Actie

De Zweedse koninklijke familie houdt echter vast aan de geplande festiviteiten. ‘We verwachten dat de bestaande planning en de uitgebreide veiligheidsmaatregelen die daarin zijn opgenomen van kracht blijven. Het verhoogde niveau zal geen verschil maken voor wat er al gepland was tijdens het jubileum’, zegt Chief Information Officer Margareta Thorgren in de krant Expressen. Alleen als de veiligheidsdienst het nodig vindt om de maatregelen te verhogen, zal er actie worden ondernomen.

Tip van de redactie

Loperswol Lopen Zonder Blaren loopwol voetwol wandel wol
Bekijk bij Bol

Adelswelt/Expressen

#Royaltynl