Bier landgoed Queen Elizabeth

Weer volop aan het werk: queen E. opent het nieuwe parlementaire jaar

Ze moet het zonder prins Philip zien te rooien. Eerder las je bij ons dat Elizabeth in ’toerbeurten’ bezocht wordt door haar familieleden, om haar gezelschap te houden. Maar inmiddels is de Britse vorstin alweer volop aan het werk.

Gisteren nog kwam een geinig verslagje van haar videogesprek met de vereniging voor reddingszwemmen naar buiten. Elizabeth volgde de zwemlessen zelf ook, maar liefst 80 jaar geleden. En blikte er samen met hen op terug. Vandaag – beter gezegd vanmiddag – zal ze een toespraak houden in het Britse parlement.

Dit ter gelegenheid van de opening van het nieuwe parlementaire jaar. Dit is trouwens wel het eerste publieke optreden dat ze heeft sinds het overlijden van Philip. En daarnaast de eerste keer in zeer lange tijd dat ze weer eens in Londen zal zijn. Ze bracht vrijwel de gehele coronaperiode door op Windsor Castle, te midden van groen en ruimte.

Een paar dingen zullen anders dan anders verlopen vanmiddag, uiteraard vanwege de nog altijd geldende maatregelen. Zo komt Elizabeth ditmaal niet per koets aan. Ze komt in een Bentley-limo. Ook niet verkeerd. Verder zijn er minder mensen welkom bij de speech. En moeten alle aanwezigen van tevoren een negatieve coronatest laten zien en binnen een mondkapje dragen.

Dit beeld gaan we dus niet zien dit jaar, de koets blijft thuis.

Epaselect Britain Parliament Queen Opening Vote

LEES OOK:

Verklapt: dit kreeg Máxima op Moederdag

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA