Camilla En Charles

Voorbereidingen kroning Charles ‘in chaos’

De voorbereidingen voor de kroning van Charles en Camilla lopen zacht gezegd niet op rolletjes, terwijl de grote dag nadert.

Dat heeft te maken met een aantal problemen, waar de organisatoren op het laatste moment tegenaan zijn gelopen.

Tot vandaag is er nog maar één keer een complete repetitie geweest. Die vond plaats niet in Westminster Abbey, maar in Buckingham Palace. Daar werd een podium nagebouwd, waarop geoefend kan worden. Met nog 21 dagen te gaan.

Dom

Dom genoeg heeft niemand de tijd bijgehouden. We weten dus alleen dat de repetitie behoorlijk uitliep. De vrees bestaat dat dat ook gaat gebeuren op de dag zelf. In groot contrast met de zeer gedisciplineerde uitvaart van Elizabeth.

Door de late beslissing van Harry en Meghan loopt ook het verdelen van de plaatsen in en buiten de kerk in het honderd.

Uit angst voor struikelpartijen is een hellingbaan gebouwd, zodat Charles niet in vol ornaat een paar traptreden hoeft te nemen, met als mogelijk gevolg een struikelpartij.

Tiara’s

Ook is er verwarring over het kledingprotocol. Dragen de dames tiara’s? Mag Andrew zijn gewaden aan die horen bij zijn status als ridder in de Orde van de Kousenband? De knopen zijn nog niet doorgehakt en Charles heeft al ruzie gemaakt met Andrew.

Het zou kunnen dat de gasten op de hoogte zijn gebracht van de kledingvoorschriften voor overdag, die inhouden dat vrouwen jurken, broekpakken en hoeden dragen en mannen, indien van toepassing, een jacquet of zakelijke kleding.

De leden van het Hogerhuis, die in 1953 de kroning van koningin Elizabeth II meemaakten, is gevraagd af te zien van hun traditionele kroningsgewaden van scharlaken fluweel met een witte bontkraag ten gunste van hun gebruikelijke parlementaire hermelijn, die bij de opening van het Parlement wordt gebruikt, of in plaats daarvan te kiezen voor standaard zakelijke kleding.

Straatfeesten

Er is ook onrust ontstaan over de beperkte omvang van de stoet, die met 1,3 mijl bijna een vijfde is van de vijf mijl lange route die wijlen de koningin voor haar kroning nam.

Men denkt dat de route is ingekort om praktische redenen, waaronder het feit dat de gouden staatskoets – die het koninklijk paar van Westminster Abbey naar Buckingham Palace zal vervoeren – zo gammel en oncomfortabel is. Koningin Elizabeth was 25 toen zij werd gekroond, maar de koning en de gemalin zijn respectievelijk 74 en 75 jaar oud.

Dan komt er van de verwachte vele duizenden straatfeesten door het hele land nog weinig terecht. Niet meer dan een handvol organisaties hebben zich aangemeld.

Daily Telegraph

#Royaltynl