The Prince Of Wales And The Duchess Of Cornwall Celebrate Notting Hill Carnival's Return

Politiek passeert koning Charles

Slecht nieuws voor Harry en Andrew.

Koning Charles had een subtiel plan bedacht, dat ervoor moest zorgen dat Harry en Andrew hem nooit tijdelijk zouden vervangen, terwijl ze niet werden gedegradeerd.

De Britse politiek wil nu een stap verder gaan. Het House of Lords zal een wetswijziging bespreken, waardoor de hertogen van Sussex en York geen staatsraad meer kunnen zijn.

Het amendement op de Counsellors of State Bill, waarover vandaag wordt gedebatteerd, beoogt leden van de koninklijke familie uit te sluiten die ‘in de onmiddellijk voorafgaande twee jaar niet regelmatig koninklijke taken hebben vervuld’.

Die uitsluiting was precies wat Charles wilde voorkomen, om niet nog meer kwaad bloed te zetten. De hertog van York en de hertog van Sussex zouden nooit als officiële plaatsvervangers zullen optreden, zonder dat zij formeel vervangen hoeven te worden. Dat laatste dreigt nu toch te gaan gebeuren.

Dat is uitzonderlijk, juist omdat er een beleefd en formeel verzoek door de koning lag om het op zijn manier te doen. De uitkomst zal dan ook de speelruimte bepalen die koning Charles krijgt binnen de constitutionele monarchie.

LEES OOK:

ONTHULLEND: ZO GOOIT CHARLES HARRY, ANDREW (EN MEGHAN) ERUIT

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Daily Telegraph