The Funeral Of Queen Elizabeth Ii In London

Onthullend: Zo gooit Charles Harry, Andrew (en Meghan) eruit

Banden worden radicaal en slim doorgesneden.

In het VK heeft de angst voor een scenario waarin Harry of Andrew weer koninklijke bevoegdheden krijgen tot een opmerkelijke actie geleid.

Ministers en hoge ambtenaren van het paleis leggen de laatste hand aan plannen om te voorkomen dat de hertogen van Sussex of York in de toekomst betrokken raken bij staatszaken in afwezigheid van de koning.

Volgens voorstellen die naar verwachting binnen enkele weken aan het Parlement zullen worden voorgelegd, zal de koning een beroep kunnen doen op een bredere groep van koninklijke plaatsvervangers om routinematige constitutionele taken uit te voeren wanneer hij het land uit is.

Wanneer de vorst om welke reden dan ook afwezig is, kunnen staatszaken – zoals de goedkeuring van de meeste benoemingen en wetgeving – momenteel door twee staatsraden worden afgehandeld.

Volgens de Regentenwetten van 1937 en 1953 kunnen deze worden benoemd uit de vier oudsten in de lijn van opvolging, plus de gemalin van een vorst. Vandaag zijn dat de koningin (Camilla), de prins van Wales (William), de hertog van Sussex (Harry), de hertog van York (Andrew) en Prinses Beatrice.

Volgens de huidige voorstellen zou de koning die lijst naar eigen goeddunken kunnen uitbreiden, met de mogelijkheid om zijn twee andere broers en zussen, Anne en Edward, op te nemen.

Paleisfunctionarissen zijn zich ervan bewust dat het, in een tijd van grote nationale, internationale en economische turbulentie, zeer pijnlijk zou zijn als de soepele en onmiddellijke werking van de regering plotseling afhankelijk zou zijn van een van de twee dolende hertogen.

Het parlement aan zet

In theorie zouden staatszaken nog steeds kunnen worden afgehandeld door de Prins van Wales en Prinses Beatrice, hoewel zij een privé-burger is die misschien niet direct beschikbaar is.

In plaats van de wetgeving te wijzigen om specifieke personen uit te sluiten, zo is de gedachte, is het veel zinvoller om de mogelijkheden van de Koning uit te breiden.

Eerder deze week dook het onderwerp op in het Hogerhuis na een vraag van de Labour-lord burggraaf Stansgate: ‘Is de regering tevreden met een situatie waarin de staatsraden en regentenbevoegdheden kunnen worden uitgeoefend door de hertog van York of de hertog van Sussex, van wie de een het openbare leven heeft verlaten en de ander het land heeft verlaten?’

Door het opvullen van de reservebank, worden Harry en Andrew op een elegante wijze gewipt. Het alternatief is hun namen openbaar schrappen, wat ongetwijfeld tot ophef en procedures zou hebben geleid.

De koning houdt bovendien schone handen, door de beslissing bij het parlement te laten.

LEES OOK:

KOMT CAMILLA’S EX BIJ THE FIRM?

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Mail Online