meghan markle

Onderzoek naar Meghan-column Clarkson

Columnist en voormalig Top Gear-presentator Jeremy Clarkson schreef een waarschijnlijk grappig bedoelde, maar uiterst hatelijke column over Meghan Markle. HIj bood zijn excuses aan, maar dat blijkt niet genoeg te zijn.

Nooit eerder kwamen er zo veel klachten binnen als over de gewraakte column van Jeremy Clarkson. In zijn column voor de Engelse krant The Sun schreef Clarkson onder meer dat hij “droomde van de dag waarop Meghan naakt door de straten van elk dorpje in Groot-Brittannië moet lopen, terwijl het volk ‘schaam je!’ roept en uitwerpselen naar haar gooit.” Dit schoot bij veel mensen terecht in het verkeerde keelgat.

Klachten

Eerder werd bekend dat naar aanleiding van het stuk een recordaantal klachten was binnengekomen. Zo kwamen er ter vergelijking in heel 2021 iets meer dan 14.000 meldingen binnen, en kwamen er nu in een paar weken meer dan 25.000 klachten over het stuk, waarin de presentator schreef dat hij de hertogin van Sussex haat.

Onderzoek naar Clarkson

De Britse mediatoezichthouder Independent Press Standards Organisation (IPSO) heeft nu een officieel onderzoek ingesteld naar de column van Jeremy Clarkson over Meghan, de vrouw van prins Harry.

Clarkson verdedigde zijn stuk eerder door te zeggen dat het om een “onhandige verwijzing” naar de serie Game of Thrones ging. Ook bood de voormalig Top Gear-presentator publiekelijk zijn excuses aan en zei hij dat hij geschrokken was van alle kritiek. Ook beloofde hij in de toekomst voorzichtiger te zijn. Maar wie andere columns van Clarkson leest, vindt meer verwijzingen naar zijn haat jegens Meghan.

Gevolgen

De column heeft waarschijnlijk gevolgen voor de carrière van Clarkson. Amazon Prime Video is van plan om niet langer met hem samen te werken en ook ITV, waarvoor Clarkson Who Wants To Be A Millionaire? maakt, zou twijfels over hem hebben

Tekst Royaltynl, bron ANP, beeld GettyImages

Leestip

BESTEL HIER